Voturile de aur


În aprilie 2009, Republica Moldova se confrunta cu o prima runda de alegeri legislative, în urma cărora urma să se definească structura Parlamentului. Preşedintele este ales, în Republica Moldova, de către Parlament. Deşi alegerile din aprilie au fost aspru fraudate de către comunişti, se pare că aceştia au greşit un calcul, astfel incât, după alegeri, comuniştilor le lipsea un singur mandat parlamentar pentru a putea alege preşedintele Republicii Moldova, în persoana doamnei Zinaida Greceani. În presă acel vot a fost numit „votul de aur”.

În 6 decembrie 2009 în România a avut loc turul doi pentru alegerile prezidenţiale. Toate partidele politice existente în România s-au aliat pentru a-l da jos de la putere pe Traian Băsescu, susţinut de PDL. Având în vedere că în primul tur Traian Basescu s-a clasat cu puţin înaintea lui Mircea Geoană, părea destul de probabil că Geoană nu va avea probleme în a câştiga mandatul de preşedinte. Mai mult, toate sondajele de opinie facute inainte de primul tur aratau ca in turul doi va castiga contracandidatul lui Traian Băsescu, fie că acesta avea să se numească Crin Antonescu sau Mircea Geoană. Prin urmare, putem spune că Traian Băsescu a beneficiat de „voturile de aur”, şi nu unul, ci aproximativ 2 milioane. De unde au venit aceste voturi? Să lăsăm cifrele să vorbească.

În primul tur, Traian Băsescu a obţinut 3.153.640 de voturi. Mircea Geoană 3.027.838. Prin urmare, în primul tur, Traian Băsescu a obţinut cu 125.802 voturi mai mult decât Mircea Geoană. Toţi ceilalţi candidaţi din primul tur au obtinut impreuna 3.164.598 de voturi, din care aproape 2 milioane au fost voturile lui Crin Antonescu. Prin urmare, daca electoratul contracandiatilor lui Basescu din primul tur ar fi urmat in corpore indicatiile liderilor pe care i-au votat, Mircea Geoană ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 6.1 milioane de voturi, în timp ce Traian Băsescu ar fi trebuit să bată pasul pe loc. În turul doi, însă, Traian Băsescu a obţinut cu 70.048 mai multe voturi decât Mircea Geoană, ceea ce înseamnă că cele 3,1 milioane de voturi obţinute de ceilalţi participanţi la turul întâi sau distribuit în proporţie de 50/50 către ambii candidaţi din turul doi.

Cele mai importante au fost voturile lui Crin Antonescu. Conform unei analize foarte pertinente a parlamentarului PNL Mihai Voicu, votanţii lui Antonescu pot fi împărţiţi în trei categorii:

 • Votul nucleului dur al structurii de partid care ne-ar fi adus voturi indiferent care lider ar fi fost candidatul. Este votul de partid pe care il culegem la scrutine total depersonalizate, gen liste nationale de alegeri europene. Acestia au urmat aproape in totalitate recomandarea pentru turul 2 pentru ca asa a decis partidul. De mentionat ca acestia ne-ar fi urmat la fel de mult daca am fi ales cealalta optiune in turul 2. Multe dintre aceste voturi, de precizat, se obtin in mediul rural cu primarii si alti alesi locali.
 • Votanti castigati de Crin Antonescu personal si care i-au urmat recomandarea pentru turul 2. Acestia sunt cu totii anti-Basescu.
 • Voturi tot ale lui Antonescu care s-au pierdut in turul 2, prin absenteism sau optiuni pentru Basescu.

Pornind de la faptul concret că din 2 milioane de votanţi ai lui Crin Antonescu, 1 milion au votat cu Băsescu, în acest milion nefiind incluse voturile nucleului dur, care a votat cu Mircea Geoană. Prin urmare, rezultă că cea mai mare parte din votanţii câştigaţi de Crin Antonescu pentru primul tur, nu i-au urmat alianţa si au votat în favoarea lui Băsescu. Prin urmare. Astfel, aproximativ 1 milion de “voturi aurite” i-au venit lui Basescu din partea celor care în primul tur l-au votat pe Crin Antonescu.

Dar aceste statistici mai arată un lucru foarte interesant, pe care nimeni nu l-a luat în seamă: voturile însumate ale celorlalţi participanţi la turul întâi. Dacă electoratul lui Corneliu Vadim Tudor, al lui Sorin Oprescu, al lui Kelemen Hunor, al lui Gigi Becali nu ar fi votat în proporţie de 50% în favoarea lui Traian Băsescu, acesta nu ar fi câştigat un al doilea mandat de preşedinte. Prin urmare, o categorie importantă de “voturi de aur” au sosit de la “outsideri”,  iar Traian Băsescu ar trebui să le fie recunoscător în aceeaşi măsură.

În cele din urmă, o a treia categorie de “voturi de aur” au fost voturile din diasporă, care, până la urmă au decis Preşedintele. Faptul că diaspora a decis preşedintele a fost primit cu foarte multă vrajbă de susţinătorii lui Mircea Geoană, ajungându-se la aprecieri extrem de duşmănoase la adresa românilor din diasporă. Iată că nu Traian Băsescu este cel care dezbină prin învrăjbire, ci simpatizanţii lui Mircea Geoană. Mulţi dintre aceştia aruncă o multitudine de cuvinte veninoase spre românii din diasporă, lucru extrem de regretabil.

Totuşi, dacă analizăm bine statisticile şi calculele anterioare, ne dăm seama că, la nivel practic, românii din diasporă nu au decis nimic. Ei nu ar fi putut decide nimic, dacă jumătate din votanţii lui Crin Antonescu nu ar fi votat cu Traian Băsescu. Acelaşi lucru este valabil şi pentru votanţii lui C. V. Tudor, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu, Gigi Becali. Astfel, presedintele nu a fost decis de către românii din diasporă ci de către românii din ţară care şi-au dat seama că un preşedinte ca Mircea Geoană nu poate fi o soluţie pentru România.

Am reuşit să trecem peste campania electorală. Din păcate rezultatele alegerilor au produs o dezbinare între români similară cu cea dintre italieni în 1943 când o parte dintre italieni au rămas, în continuare, alături de trupele naziste care se retrăgeau din Italia, în timp ce alţii au format grupurile de partizani. Cel mai tris este că italienii s-au ucsi între ei, frate pe frate, copii pe părinţi, fără milă, în numele unor idealuri deturnate de setea de putere. Sper că românii nu vor dori să se lase copleşiti de blestemul sângelui nevinovat vărsat pentru nişte idei abstracte. Decât să ne războim între noi, mai bine începem să construim ceva împreună.

14 răspunsuri

 1. în acest moment grecii se bat în atena, deşi n-au avut alegeri. zi mersi că poţi scrie postarea asta relaxat, în timp ce alte naţii chiar se bat.

 2. e trist, trist mult prea trist ceea ce se intampla …din pacate s-a uitat scopul alegerilor ..si anume tara si oamenii din ea…eu cred ca suntem prea pasivi ca sa ne si batem ..so, lasa-o asa ca merge asa 😦

 3. Multumesc Oana pentru comentariu. NU stiam ca imi citesti blogul 🙂

  • Spui lucruri foarte interesante si intr-un mod foarte profesionist…imi place sa citesc articolele tale…am senzatia ca sunt mai aproape de adevar 🙂

 4. @ neormitul,

  tocmai, mi-as dori sa nu ajungem si noi la ceea ce fac grecii acum. E dorina mea cea mai mare.

 5. @Dan: Te rog să ne spui ce vom construi noi sub Traian Băsescu. În afară de faptul că vom pune toți umărul la consolidarea averilor mirobolante a găștilor din jurul lui. Tu chiar mai poți crede că românii pot să construiască ceva?
  E interesantă analiza ta, deși încă nu îmi vine să înțeleg ce te-a făcut cu adevărat să-l votezi pe Traian Băsescu, așa că te voi întreba următoarele:
  1. Care este proiectul de construcție, de unitate, pe care Băsescu îl propune? (Ne-a ciuruit, dar e doar un fleac, sper că ai văzut/auzit spusele lui)
  2. Cum va realiza Băsescu acest deziderat de consens național, de unitate națională, de construcție comună, atunci când, totuși, cu doar 70.000 de cetățeni mai puțin decât cei care îl vor pe el, nu l-au vrut și nici nu-l vor în continuare, iar aproape 8 milioane au stat acasă?
  3. Admițând că Băsescu a câștigat alegerile, fără ca fraudele existente (pe care sper că nu le vei nega, pentru că ele sunt filmate, aproape toate), nu au viciat votul în măsură atât de mare, încât să se inverseze rezultatul final, cum va evolua România în următorii ani, după părerea ta? Nu se întipărește cumva în mentalul colectiv concepția că votul se dă doar pe bani, brânză, făină sau ulei?

  • Este bine ca sunt filmate pentru ca putem sa le vedem.
   Important este sa plateasca, prin justitie, cei care se fac vinovati. Intrucat aproape toate sunt filmate nu va fi greu.

   O intrebare totusi: exista undeva o lista cu aceste fraude?

   Si inca o intrebare: care sunt fraudele filmate?


   In alta ordine de idei si cu 5 (cinci) voturi mai mult un ales, presedinte sau nu, UN ALES are aceasi putere si legitimitate cu altul care a avut 10% mai mult. ACEASI.


   Si revin la fraude, NU trebuie sa existe masuri diferite. Indiferent din ce partid este acela sau aceeia care au incalcat legea, trebuie sa plateasca (in mod legal). Iar noi nu trebuie sa inchidem ochii daca sunt din partidul nostru.

   De vazut participarea la vot si ce procente a avut cel care a castigat in acele sectii.
   Exista cumva participare cu peste 18% mai mare ca media pe tara? In ce judet? In ce sectii?Cine a castigat in acele sectii? (ma repet pentru cei care sunt orbiti de propaganda)


   Exista o vorba: este nevoie de doi pentru a avea un razvoi sau o cearta. Este un rationament gresit. Nu este nevoie de doi. Este suficient unul care sa improste cu noroi.
   Pe linga aceasta trebuie sa exite o limita peste care nu ai voie sa treci cand vine vorba de consens si/sau reconciliere. Este o limita pe care ti-o impui singur.

 6. Dane,
  Uite ca acel consens despre care vorbeai incepe deja sa se cristalizeze. DInamica politicii e simpla. Sunt alegeri, iese un presedinte, apoi se fac aliante pentru a avea majoritate. UDMR-ul trage spre PDL acum, si PNL-ul face la fel (cel putin o parte), prin urmare, iata ca se va forma consensul, va trece guvernul si orice guvern cred ca e mai bun decat niciun guvern.

  IN aceeasi masura si daca iesea Geoana, tot la o diferenta de max 100.000 de voturi iesea, prin urmare ceea ce ai spus tu referitor la Basescu este valabil si in cazul in care iesea Geoana. Tot erau 50% dintre romani care nu erau deloc reprezentati.

  3. Si eu am participat la turism electoral :)), adica daca cineva ar fi filmat cum am mers la votat 17 persoane sigur ar fi dat caseta ca proba la Nica. PSD instrumentalizeaza politic orice. Probabil ca sunt filmate si mute portocalii care intrau in cabinele e vot si le spuneau votantilor sa voteze Basescu.

 7. Dane, nici sociologii nu pot gasi explicatii logice la rezultate, sunt multe supozitii dar nimic cert.
  Eu cred ca PSD si PD-L au furat atat de mult incat si-au furat si propria caciula intr-un final.
  Am ajuns sa cred ca suntem in situatia in care un cretin a aruncat un bolovan in apa si acum noi ne chinuim toti sa-l scoatem si de fapt ajungem sa ne razboim incercand sa ii gasim o explicatie.

  • In situatia in care gandim la modul general, in care de la un exemplu generalizam la o scara nationala, sociologii NU sunt bine veniti. Pentru ca ei au bunul obicei de a lucra cu segmente si nu cu generalitati.

   Nostradamus sa traiasca. Ar fi fericit in Romania de astazi in care se gandeste putin si se crede aproape orice.

   Argumente pentru „Eu cred ca PSD si PD-L au furat atat de mult incat si-au furat si propria caciula intr-un final.” AVETI ?

   Eu am fost acum un an intr-o sectie de votare, la alegerile Parlamentare. Si eram intr-o sala de sport in care se aflau 4 sectii de votare. Astfel STIU ce diferente pot sa fie intre sectii de votare si stiu cum este un proces de votare.
   Stiu ce inseamna un proves verbal si ce implica semnarea lui.
   Am auzit la povesti si legende in aceste zile de te apuca groaza. Acestea se adreseaza celor care cred si nu au obiceiul sa cerceteze si intrebe.

   Este foarte greu spre imposibil, avand reprezentanti de la toate partidele, sa se intimple fraude in sectiile de votare. Procesul este gandit pentru a nu se intimpla.
   Plus ca sunt partide care au reprezentanti in aproape toate sectiile de votare din tara si NU AU ATITIA membri de partid, acestia fiind de fapt intelesi cu PSD pentru a trimite mai multi reprezentanti. Vezi PNG, Partidul Verzilor si UDMR.
   Aveti buna-vointa si verificati. Reprezentantul PD-L a fost minoritar in sectiile de votare, dar PROCESUL ESTE GANDIT PENTRU A ELIMINA FRAUDA in sectiile de votare. Pur si simplu se vede o frauda acolo, caz in care reprezentantul afectat sare in sus face contestatie sau plingere si NU semneaza procesul verbal.

   Este foarte greu sa fraudezi in sectie, daca au facut fraude au facut in afara sectiei de votare aducand votanti. Caz in care trebuie adusi in justitie indiferent cine sunt acestia.

   • Domnul meu Daniel,
    la cele trei fraze scrise de mine mi-ai facut o intreaga polologhie din care nu am inteles nimic, poate incerci sa ne explici ce vrei sa spui de fapt?
    Incerc sa deduc ceva, aaaa, pricep acum , vrei sa ne lamuresti cum ca nu se pot frauda alegerile in viziunea ta. Bravossss ….
    Nu te supara, dar am si eu o intrebare:
    – Avem si noi cei care NU am votat Basescu, dreptul la pareri? Noua indiferent daca am mers la vot si am votat contracandidatul sau am stat acasa nu ne-a multumit.
    De fapt incep sa inteleg, noi trebuie sa avem ciocul mic pentru ca acum voi sunteti la putere.

 8. Adrian, din pacate nimeni dintre noi nu este la putere si nici nu va fi, indiferent ca iese Basescu sau Geoana (dupa contestatii).Fiecare are dreptul la parere si eu chiar invit pe toata lumea sa-si spuna parerea, indiferent de continutul ei.
  Eu personal ii respect la fel de mult pe cei care au votat Geoana.
  Cat despre comentariul domnului Daniel, parerea dansului este ca alegerile nu se pot frauda. E dreptul sau sa creada aceasta.

  • Sunt total de acord cu tine, dar atunci sa comenteze si sa nu raspunda la un comentariu al meu. Astfel i-am raspuns si eu, pentru ca m-a intrebat daca am argumente la afirmatiile mele.
   Am facut ceva incorect?

 9. Dimpotriva Adrian, ai facut foarte bine. Asta inseamna dialog si drept la replica, lucru pe care eu il incurajez din plin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: