Traian Basescu a colaborat cu Securitatea!


Am citit o ştire interesantă pe ziare.com care reia un comunicat dat de CNSAS conform căruia niciunul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al României nu a fost colaborator cu Securitatea. Nu ma mira deloc faptul ca CNSAS-ul, până la urmă un organism eminamente politic, se dovedeşte a fi political correct cu toţi canidaţii la Preşedenţie, căci altminteri am rămâne peste noapte fără prezidenţiabili.Ba nu! Probabil domnul Remus Cernea (Partidul Verzilor) ar rămâne unic candidat întrucât în 1989 nu avea încă 16 ani, prin urmare nu are cum să fi fost incorporat în structurile represive ale regimului comunist.

M-am simţit totuşi luat peste picior de comunicatul CNSAS care nu face altceva decât să-i considere pe toţi românii nişte imbecili. Prin urmare, m-am gândit să sap puţin (folosindu-mă chiar de guagăl-ul lui Băsescu) şi să văd dacă nu găsesc informaţii credibile referitoare la colaborările prezidenţiabililor cu Securitatea. Să începem chiar cu marele cârmaci care s-a evidenţiat prin acciente navale produse la Anvers şi nu numai, dar mai ales prin aruncarea României într-un hău economic şi politic.

Ce spune Traian Băsescu?

Traian Băsescu a reiterat în repetate rânduri că funcţia sa de comandant e navă includea în fişa postului redactarea unor note informative, dar că acestea erau pur tehnice, fără nicio altă implicaţie. Evident toate aceste note au fost arhivate într-un dosar care a fost distrus în tumultul evenimentelor din 1989. Conform spuselor lui Traian Băsescu rezultă următoarele:

  1. A redactat note informative doar in calitate de comandant de navă,
  2. Notele informative erau  de ordin tehnic.
  3. Ergo, nu se poate spune că Băsescu a fost un instrument real în mâinile necruţătoare ale Securităţii.

Ce spun documentele?

Grupul de Investigatii Politice, al cărui preşedinte este Mugur Ciuvică, a scotocit serios după câteva documente care demonstrează fără echivoc că Traian Băsescu a colaborat serios cu Securitatea, chiar din timpul studenţiei, deci cu mult înainte de a fi căpitan. Chiar dacă nu am o simpatie deosebită faţă de domnul Ciuvică, documentele pe care le-a prezentat încă din 2006 vorbesc de la sine. Informaţii detaliate puteţi găsi aici, aici şi aici. Eu nu fac altceva decât să sintetizez informaţiile găsite pe aceste site-uri.

Traian Băsescu susţine mereu că dosarul său a fost distrus. Ceea ce nu ştie preşedintele Băsescu este faptul că orice document distrus lasă urme care pot fi descoperite destul de uşor.
In 1972, general-maior Pavel Constandache, seful Centrului de Informatica si Documentare al Securitatii, a trimis catre fiecare dintre inspectoratele judetene de Securitate un ordin secret prin care cerea ca toti informatorii Securitatii din judetul respectiv sa fie trecuti in REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE. Odata cu acest ordin, fiecare judet a primit si modelul Registrului respectiv de la generalul Constandache. REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE este practic lista tuturor informatorilor din fiecare judet. În REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE din judeţul Constanţa apare şi numele lui Traian Băsescu, înregistrat cu numarul de 17592 din data de 25.02.1977, având un dosar personal de colaborare cu Securitatea, înregistrat cu numărul 3990/1973, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu şi-a început colaborarea în 1973, pe când era student la Institutul de Marină.

În 1978 Traian Basescu a fost preluat de locotenentul major de Securitate Mihai Avramidis de la Serviciul Contrainformatii Economice al Portului Constanta, iar în 1983 fost preluat de ofiterul de Securitate Silvian Ionescu. Acesta din urma a fost, din 1985 pina in decembrie 1989, seful Serviciului 1 din Directia 1 din Centrul de Informatii Externe, avind in subordine activitatile Securitatii romane in Belgia. Lui Silvian Ionescu ii datoreaza Traian Basescu postul de reprezentant al Navrom la Anvers in Belgia. Dupa Revolutie, Silvian Ionescu a urmat, pas cu pas, traseul politic al lui Traian Basescu.

Cum s-a ajuns la aceste documente?

Grupul de Investigaţii Politice a reuşit să intre în posesia unor documente MapN din anul 2004 care vorbeau explicit despre existenţa REGISTRULUI JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE şi despre informaţiile care le conţinea. Aceste documente MApN sunt

  1. Adresa nr. DGZ- S/92 din 28 iulie 2004, trimisa de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA, generalului de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara. Prin aceasta adresa se solicita identificarea in arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea.
  2. Adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisa de generalul de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA. Adresa confirma, pe baza documentelor din arhiva MApN, colaborarea lui Traian Basescu cu Directia a IV a Securitatii (Contrainformatiile Militare).

Deşi la insistenţele domnului Ciuvică CNSAS a cerut MApN desecretizeze REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE, ministerul a refuzat acest lucru. Conform Constituţiei României documentele referitoare la colaborarea cu securitatea a unor demnitari trebuie să rămână secrete doar dacă el ar putea constitui o ameninţare gravă referitoare la siguranţa naţională. Dat fiind faptul că organele au refuzat desecretizarea, putem intui că acest registru conţine informaţii extrem de periculoase.

Prin urmare, Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea înainte de a fi căpitan de vas, iar notele sale informative nu erau doar pur tehnice, atâta timp cât erau trimise, iniţial Direcţiei IV (Contrainformaţie militară) şi apoi serviciului de contrainformaţii economice din portul Constanţa. Mai mult faptul că autorităţile au refuzat în repetate rânduri să desecretizeze REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE nu face decât să sublinieze faptul că notele lui Traian Băsescu erau de cu totul altă natură, dar nu tehnică. Astfel, Traian Băsescu a fost un vajnic colaborator al Securităţii.

Quod erat demonstrandum!

2 răspunsuri

  1. […] Dupa Revolutie, Silvian Ionescu a urmat, pas cu pas, traseul politic al lui Traian Basescu. Traian Basescu a colaborat cu Securitatea! Da chiar asa, Traiane, nu ti-e rusine sa ai fosti securisti in partid ? Si nu doar atat, dar sa-i […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: