Forfotă pe scena politică


Mulţi ar fi putut să creadă că după alegerlie prezidenţiale scena politică românească va intra într-un moment de acalmie, într-o letargie paralizantă indusă de povara aşteptării unui nou scrutin care, deocamdată, pare atât de îndepărtat. Lucrurile sunt, însă, mult mai complexe iar confruntarea prezidenţială nu a fost altceva decât o simplă bătălie dintr-un război de anvergură în care sunt antrenate toate partidele: războiul cu istoria.

Încrâncenarea cu care s-a dus bătălia pentru fotoliul prezidenţial ne-a făcut să credem, fie şi numai pentru o clipă, că dincolo de ea nu mai contează nimic. Cel care a câştigat-o a făcut poate greşeala să creadă că victoria sa ar fi deliniat în mod iremediabil două tabere distincte: eternii învingători şi eternii învinşi. După cum era de aşteptat, PDL-ul a adoptat imediat o postură auto-suficientă şi arogantă, dovedind astfel că baronii săi Berceanu, Videanu, Blaga, Udrea nu sunt în stare să citească semnele vremurilor. Europarlamentarul Cristian Preda a avut, însă, înţelepciunea de a trage un semnal de alarmă.

Cert este că partidele de opoziţie, respectiv PSD şi PNL nu au stat prea mult să-şi lingă rănile şi să-şi deplângă înfrângerea, ci au privit imediat spre viitor. Orice înfrângere ar trebui să fie un plus de înţelepciune pentru învins, astfel încât, după cum este normal, în PSD şi PNL au început să apară discuţii referitoare la reorganizarea partidelor şi la revizuirea programelor pe termen mediu şi lung. Să vedem, pe rând, cum s-a manifestat acest freamăt al reorganizării în cele două partide mari de opoziţie.

PNL-ul şi reconfirmarea unui lider cu carismă

Partidul Naţional Liberal a pierdut, dar a pierdut cu capul sus. Crin Antonescu a obţinut un scor mai mare decât cel al partidului, demonstrând că este unul dintre puţinii politicieni al cărui mesaj poate da speranţă. Din punctul meu de vedere, singura scăpare a lui Crin Antonescu a avut loc atunci când a hotărât să se alieze cu PSD-ul pentru turul doi. În rest, a stat mereu ferm pe poziţii, spre deosebire de Călin Popescu Tăriceanu care „s-a grăbit să sărute papucul la sultan” (cuvintele lui Crin Antonescu, citate pe Hotnews.ro).

Timp de o lună şi două săptămâni liderii PNL au analizat şi răsanalizat situaţia partidului şi perspectivele de viitor, astfel încâtDelegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal a hotărât astăzi (30 ianuarie – n.r) ca în perioada 5 – 7 martie să aibă loc, la Bucureşti, Congresul Extraordinar al partidului. Decizia a fost adoptată cu 85 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 26 de abţineri aflăm din comunicatul oficial al Biroului Permanent.

Dar schimbările din interiorul PNL nu se rezumă numai la alegerea unui nou preşedinte sau reconfirmarea celui în funcţie, ci se doreşte inclusiv o reorganizare statutară care ar urma să ţină cont de noile realităţi ale sistemului electoral, căci schimbarea de la sistemul de vot proporţional la cel uninominal ar trebui să conducă la o reorganizare a tuturor partidelor. Pentru a crea linişte şi unitate în partid, Crin Antonescu doreşte ca membri PNL din Biroul Permanent să fie aleşi pe bază de moţiune, şi nu pe baza unor candidaturi individuale, ceea ce ar însemna că preşedintele ales vine la pachet cu o echipă de conducere anunţată din timp. Din aceste motive, au deja loc întâlniri între membri Comisiei de Statut, una dintre ele având loc chiar astăzi, 3 februarie, aflăm de pe site-ul Antena 3.

Aceste schimbări nu sunt deloc fortuite, ci bine gândite de către Crin Antonescu, preşedintele în exerciţiu. Prin această formulă s-ar elimina funcţia de prim vice-preşedinte, deţinută momentan de Ludovic Orban. La prima vedere, am putea crede că desfiinţarea acestei funcţii ar crea tensiuni în partid. Lucrurile nu stau, însă, chiar aşa. Însăşi această funcţie a creat tensiuni, alimentate constant de liberalul Fenechiu. Renunţarea la această funcţie i-ar aduce lui Crin Antonescu sprijinul taberei Fenechiu, în timp ce Ludovic Orban ar urma să facă parte din echipa de conducere pe care Crin Antonescu o va prezenta la congresul extraordinar. Mai multe despre mizele acestor mişcări puteţi citi în Evenimentul Zilei.

În tot acest context, Crin Antonescu este sprijinit de tot mai mulţi liberali, în timp ce tabăra Tăriceanu devine din ce în ce mai puţin numeroasă. Probabil din aceste motive, Călin Popescu Tăriceanu evită să-şi anunţe candidatura la preşedenţia partidului, ştiind că nu prea are şanse de a ieşi învingător. Singurul dezavantaj al lui Crin Antonescu este faptul că doreşte să rămână în opoziţie şi să promoveze o politică aspră împotriva partidului de guvernământ, atitudine ce nu este primită cu aplauze peste tot în teritoriu, căci mulţi primari PNL se plâng că urmarea unei astfel de direcţii va fi extrem de dură, întrucât Guvernul Boc nu va fi foarte darnic cu primarii liberali. Împotrivirile par să fie totuşi destul de nesemnificative şi este greu de crezut că domnul Antonescu îşi va pierde funcţia în urma congresului extraordinar din 5-7 martie.

Deocamdată singurul contracandidat al lui Antonescu este Viorel Cataramă, o figură estul de dubioasă, cu un trecut la fel de dubios, dacă ne amintim de afacerea SAFI. Probabil din aceste motive, liberalii nu prea se înghesuie să aplaude candiatura lui Cataramă. Un exemplu în acest sens este parlamentarul liberal Alina Gheroghiu.

Înrăznesc să spun că realegerea lui Antonescu este condiţionată de modul cum va înţelege să gestioneze tot scandalul referitor la proiectul Roşia Montană. Conform informaţilor de pe site-ul oficial al PNL, partidul dezaprobă proiectul de extracţie a aurului prin folosirea ceanurilor, în timp ce soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, nu s-a sfiit să fie în favoarea acestui proiect, organizând chiar seminarii în cadrul Parlamentului European la care a invitat doar susţinători ai proiectului. Unul dintre opozanţii proiectului este o altă liberală, doamna Renate Weber, care a participat neinvitată la acele discuţii, dar i-a fost interzis să ia cuvântul. Astfel, pentru a-şi asigura încă un manat în funcţia PNL-ului, Crin Antonescu ar trebui să dezamorseze acest conflict al femeilor liberale.

PSD-ul şi debarcarea unui lider depăşit de situaţie

Forfota cea mai mare vine, după cum era e aşteptat, din partea PSD-ului, un partid care, practic, a avut victoria în mână, cu un preşedinte care s-a şi bucurat pentru ea preţ de o noapte. Înfrângerea nu putea trece neobservată şi este absolut normal să fi creat anumite convulsii în partid. Mircea Geoană a demonstrat că pălăria prezidenţială este mult prea mare pentru el, indiferent că vorbim despre preşedenţia PSD-ului sau cea a României.

În pofida aparenţelor PSD-ul nu a intrat în această campanie electorală ca un partid unit. Existau mai multe facţiuni, mai multe grupuri care se bazează mai puţin pe prietenie. Pierderea alegerilor este prilejul afirmării pentru unul dintre grupurile care, până mai ieri, au stat în umbra lui Mircea Geoană. Spre deosebira de situaţia din PNL, Mircea Geoană îşi va pierde funcţia de preşedinte. Întrebarea este, cine va deveni noul preşedinte al PSD-ului?

Miron Mitrea este unul dintre liderii PSD care şi-a anunţat deja candidatura, chiar dacă cu o oarecare ezitare, datorată aşteptării unei decizii din partea lui Cristian Diaconescu. Acum mai bine de două săptămâni, MItrea a declarat că îl susţine pe Critian Diaconescu pentru funcţia de preşedinte al PSD-ului. Diaconescu nu a anunţat nimic, astfel încât pe 22 ianuarie, Miron Mitrea a hotărât să candideze chiar el. Astăzi, pe portalul Hotnews.ro a apărut o informaţie conform căreia Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu au hotărât să refacă tandemul, avându-l însă drept candidat pe Miron Mitrea.

Adrian Năstase este un alt lider PSD cu orgolii de preşedinte şi doreşte să ocupe această funcţie începând cu 20 februarie, data la care va avea loc Congresul Extraordinar PSD. Chiar dacă în ultima vreme este cu cei de la DNA în cârcă, Năstase se bucură de sprijinul lui Ion Iliescu şi al grupului acestuia de simpatizanţi, prin urmare, şansele sale de a câştiga cursa preşedenţiei PSD sunt destul de ridicate.

O posibilă candidatură „bombă” ar putea veni din partea lui Radu Mazăre, primarul Constanţei declarând luni că ia în calcul această opţiune, întrucât PSD-ul ar avea nevoie de „un lider cu sânge ca al meu”, citim în Evenimentul Zilei. Dincolo de influenţa sa şi de excentricitatea de care dă dovadă, Radu Mazăre pare să nu aibe, însă prea multe şanse.

Dar, la fel ca in cazul PNL-ului, nici în PSD nu se rezumă totul la alegerea unui nou preşedinte, ci există idei pentru o reorganizare a partidului pe termen mediu si lung. Spre deosebire de PDL, dezbaterile din cadrul PSD au fost ceva mai civilizate. Victor Ponta, deşi a declarat că nu intenţionează să candideze pentru şefia partidului, a publicat pe site-ul său un proiect in 22 de puncte pentru reorganizarea PSD-ului. Un răspuns punctual a venit din partea lui Miron Mitrea care a publicat pe blogul său o analiză, adesea critică dar civilizată, a celor 22 de puncte propuse de Victor Ponta. În propunerea sa, Victor Ponta marja pe ideea că partidul trebuie să se reorganizeze în conformitate cu noul sistem electoral uninominal, în timp ce Mitrea atrăgea atenţa ca un partid nu se poate reorganiza de fiecare dată când se schimbă sistemul de vot. De asemenea, Miron Mitrea nu a ezitat să critice abilităţile de lider ale lui Mircea Geoană.

Concluzii

Reorganizarea partidelor este, în acest moment, o condiţie sine qua non pentru supravieţuirea lor în prima linie a vieţii politice româneşti. PNL-ul are un lider capabil care va reuşi să recâştige un mandat în fruntea partidului, în timp ce PSD-ul va renunţa, aproape sigur, la liderul său actual. Astfel, PSD-ul cade pradă unor tensiuni mult mai mari, în timp ce PNL-ul se bucură de o oarecare stabilitate, fapt la care a contribuit din plin Crin Antonescu prin propunerile de reorganizare a partidului, menite să-l atragă de partea sa chiar şi pe Fenechiu.

În PSD există mai multe grupuri de interes care se luptă între ele pentru fotoliul de preşedinte al partidului sub privirea atentă a lui Ion Iliescu.

Contextul reorganizării este extrem de favorabil PNL-ului care pare a fi un parti unit, spre deosebire de PSD. Mai mult, printr-o opoziţie constructivă, PNL-ul ar putea câştiga destul de mulţi simpatizanţi în anii următori, iar Crin Antonescu pare să fie extrem de conştient de acest aspect, pentru că programul său este unul care pune accent tocmai pe aceste puncte.

Astfel, trebuie luat un calcul un alt aspect. Atât PDL-ul cât şi PSD-ul au tentative de a ţine în şah PNL-ul arătând mereu cu degetul spre un iminent sistem electoral uninominal majoritar, de tip „câştigătorul ia totul”, un sistem care la prima vedere are dezavantaja cu totul PNL-ul. Totuşi, dacă liberalii vor avea înţelepciunea de a fructifica la maxim şansa pe care reorganizarea partidelor le-o oferă, nu cred că ar trebui să se teamă de un sistem electoral uninominal majoritar. De altfel, Crin Antonescu a reiterat în repetate rânduri faptul că PNL nu se teme de sistemul uninominal majoritar, iar acest lucru ar trebui să le dea de gândit liderilor PSD şi PDL. În cadrul dinamicii triadei PDL-PSD-PNL în următorii ani cred că se pot petrece mai multe schimbări de ierarhie, astfel încât, într-o primă fază, PNL-ul ar putea deveni partidul de pe locul doi, în contextul în care PDL-ul se obstinează să ducă o politică discreţionară, clientelară şi oligarhică, lucru ce ar putea costa scump, căci PDL-ul fără Băsescu preşedinte tinde să-şi piardă principiul unificator.

După cum am văzut, scena politică din România se află în mişcare. Toate partidele se pregătesc deja pentru alegerile parlamentare din 2012. De abia acum începe să se facă politică, până acum s-a făcut război!

Reclame

20 răspunsuri

 1. Ce dezavantaje au liberalii :
  1 – sunt in opozitie, nu au bani
  2 – criza in mod normal impinge electoratul spre stanga
  3 – partidul numarul 2 din opozitie
  4 – numirea unor persoane afone pe posturi importante(vezi numirea lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator al BNR)

  Avantajele sunt : CRIN ANTONESCU, CRIN ANTONESCU, CRIN ANTONESCU! 🙂

 2. Eu nu vad ca tine situatia din PNL.
  Crin a preluat un electorat de 18% in 2008 si a luat 20% in 2009, adica +2%.
  Unde s-au dus nemultumitii de alianta PSD-PD-L?
  Daca era un lider ar fi adaugat la cei 18%, cel putin 10% de frustrati din cele doua partide.
  Mesajul lui e de jmecheras de cartier, este in stilul lui Oprescu, are replici inspirate dar nu are substanta.
  A fost un mesaj anti Basescu si s-a sprijinit pe Johannis. dar nu a propus masuri concrete de reforma.

  Crin posibil sa-si prelungeasca mandatul, dar daca va apare un alt partid nu va creste electoratul PNL.
  Daca vor ramane acelelasi partide posibil ca electoratul PNL sa creasca pe seama nemultumirilor din cauza crizei economice si a masurilor nepopulare.

  Ce remarc este ca atat PNL cat si PSD evita liderii puternici si incearca sa aleaga presedinti stersi, fara personalitate, neafiliati grupurilor di npartid, ca sa nu se dezmembreze partidele.

  • Da, este o parere pertinente. Totusi, mie mi se pare ca pentru PNL 2% este un castig. Orice lider ar avea nu are cum sa creasca in 2 ani 10%. Politica pasilor marunti 🙂

  • Deceneu…nu iei in calcul ceva.
   Crin a venit la presedentia partidului cam imediat dupa ce liberalii au parasit puterea.
   Iar in ultimele luni de guvernare au cam aruncat bani in stanga si in dreapta, pe tot felul de ajutoare(citeste pomeni) sociale. Care normal, au mai adus voturi.

   Apoi mai e chestia ca Antonescu a luat 20%. Dar el a adus multi tineri la vot. TIneri care vor vota nu stiu cate alegeri de acum in colo. Crin a mai adus ceva in plus pe termen lung : admiratia presei.

   Eu raman la parerea ca este cea mai buna solutie a partidului.
   Dar cu mentiunea ca si unele lucruri pe care le spune Catarama merita luate in discutie. Cat de simpatic sau antipatic ne-ar parea.

  • Deceneu, am doar o mica obiectie. Si nu e de fond ci sunt cifre. In 2009 la prezidentiale prezenta la vot a fost mult mai ridicata decat in 2008. Deci cele 2% sunt ceva mai mult. In cifre: in 2008 liberalii au avut 1,2 milioane de alegatori, in 2009 1,8 milioane, un plus de 50%. Iar in unele orase mari numarul alegatorilor s-a dublat. Trebuie tinut cont si de asta.

   • Cresterea prezentei la vot a fost la toate partidele politice si ea a fost efectul isterizarii mass-media.
    Daca era meritul lui Crin, cresterea ar fi fost doar la PNL.

   • Deceneu, de acord, dar la Crin a fost mai mare decat la ceilalti. La Pnl a fost +50%, la pd +36% si la psd +29%.

 3. Pe mine m-a convins Antonescu. Pana sa apara el, aveam o parere proasta despre PNL din cauza arogantei lui Tariceanu.

 4. 2% care au fost 10 % avand in vedere cat s-a furat.
  Cu 28 %, (au recunoscut la un moment dat 25 %, ca apoi cifra finala, dupa fraudare sa fie 20 %), recunoscute din primul tur de scrutin, ar fi fost si mai evidenta frauda din scrutinul al doilea, in favoarea realesului.
  Crin Antonescu spune exact ce trebuie, la momentul potrivit, cu tonul si cuvintele alese cu grija.
  Tinteste, ocheste si nu isi pierde calmul.
  Si ironizeaza, puncteaza,apoi zambeste sau are o figura atat de nevinovata, dupa ce a trimis glontul in adversar, incat te face pe tine sa realizezi lovitura mortala servita acestuia si sa zambesti.
  Cu privire la aspectul fizic, avantajul este net in favoarea lui si in defavoarea batranului pirat.
  Antonescu are privirea, tinuta corporala, figura unui om normal si obisnuit.
  De reales nu mai spun nimic.
  O fotografie de-a lui spune cat toate cuvintele din DEX.
  Importanta nu este organizarea sau reorganizarea partidului.
  Catarama (ceafa lata)) 0 sanse, la sefia partidului.
  Tot el 0 sanse in politica romaneasca.
  Trebuia debarcat de mult.
  Liberalii ar putea gasi un contracandidat decent pentru sefia partidului, cel putin ca aspect.
  O mai fi vreunul pe acolo.
  Importante sunt strategia partidului, tacticile folosite, unitatea partidului, dar mai ales, greselile adversarului ,abuzurile savarsite asupra populatiei, foametea, saracia, jafurile, somajul, hotia, neasumarea raspunderii pentru situatia in care au adus tara, etc….
  Acum, ca tactica de lupta politica as alege gherila, hartuiala,si mandarinele ar fi stoarse rapid de malaxorul opozitiei.
  Mandarinele gresesc la tot pasul. Daca sunt greseli si nu acte savarsite in mod deliberat.
  Inclin balanta spre cele din urma.
  In ceeace priveste conflictul iscat de Rosia Montana intre cele doua liberale, sunteti sigur ca Alina Valean s-a exprimat pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, folosindu-se cianuri ?
  Pana nu vad stenograme acelei reuniuni de acum doi ani, eu nu cred asta.
  Prin atitudinea ei, Renate Weber s-a cam autoeliminat, din PNL, dar sa traim si sa vedem.
  Despre rosii nu spun nimic.
  Mi-am exprimat deja opinia despre ei, in alta parte si mi-o pastrez.
  In rest vom trai si vom vedea.
  Cu stima, Maria S.

 5. Dane, te rog ca persoana cu mintea deschisa ce esti sa iei la „purecat” iesirile publice ale lui Antonescu. Daca tu reusesti sa extragi un miez de putere din ele, te rog sa mi-l impartasesti si mie. Pentru ca sincer, Antonescu e pentru mine un ins cu carisma de golanas – cand nu stie despre ce vorbeste si / sau cand discutia devine serioasa, el baga o traznaie sau o ironie de doi lei, cu un tupeu regasibil numai dupa blocuri si denatureaza totul. Faptul ca-l tolereaza in preajma pe Orban care i-a insultat dupa posibilitati si nesimtire pe toti cei care votau altfel in campanie spune multe. In rest, lideri vocali in PNL sunt Ghise, Norica Nicolai si alte asemenea specimene absolut dubioase, mai dubioase decat Catarama cu mult…

  Tariceanu e o nulitate care a fost primul ministru al unei tari care accepta cu rabdare toate nulitatile. A fost seful gastii de zerouri… nu are nici minima cultura politica pentru a deschide gura idelogic, dupa cum, din pacate, nici la Crin nu prea gasim.

  In PDL, triada vrea sa preia puterea. Daca vor face asta definitiv, ma vor pierde si pe mine ca votant. Insa ma va pierde si sistemul in general fiindca deocamdata pentru mine nu exista nimic. Faptul ca Toader azi renunta la afacerea Sterling, nu face decat sa-mi intareasca starea de lehamite. Ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea este ca vocea lui Basescu nu sunt cei trei crai, ci Preda, Voinescu, Macovei. Iar de asta „activistii” la limita bolsevismului aserviti primilor, nu-i mai dau mana libera mai niciodata prin partid.

  La PSD va castiga Geoana. Intr-un partid de intepeniti destepenirea este mai rea ca orice. Il vor alege pur si simplu fiindca il stiu, s-au obisnuit cu el. Iar ceilalti, sorry, sunt avortoni politici (la fel ca Geoana) bagati de Iliescu peste tot fiindca in teama lui de a-si pierde locul central s-a inconjurat numai de nulitati.

  Nimeni nu va piere insa. Politica romaneasca este plina de imbecili care se sprijina unul pe altul. Vor sfarsi si prin a se vota unul pe altul.

  Numai bine 🙂

 6. Cu siguranta, in primele sase luni de guvernare dpdv al scorurilor obtinute de catre partide nu se va schimba nimic. Dupa aceste sase luni insa, cele doua partide de opozitie au sansa lor sa creasca, dar doar daca vor sti si cum. Consider ca aceste doua Congrese ale PSD si PNL sunt de bun augur acum, deoarece vor putea intra dupa perioada de gratie a Guvernului direct in paine!

 7. Eu nu mai pot sa comentez politica asta de la noi decat la misto. 😀 Voi mai puteti pe bune ?

 8. Sunt platitudini, prea multe chiar, in proiectului lui V.Ponta.
  Nu e mare lucru, nici chiar la punctele privind reorganizarea partidului.
  Pentru ei si prezenta lor in viata politica, un proiect, vizand schimbarea, organizarea si reorganizarea partidului, este necesar, tinand seama de cat sunt de anchilozati si incremeniti.
  Sa vedem schimbarile. Acestea sunt mai greu de realizat si apoi de perceput.
  Sa-i vedem la treaba, la (re)organizare.
  Mai ales, tinand seama de capacitatea lor redusa de atragere de noi membri si simpatizanti.
  Punctul 22, oare de ce rosii se poticnesc mereu de si la cifra aceasta ?
  Acolo, juniorul partidului cade in ridicol.
  Am certitudinea ca rosii si portocaliii nu formeaza doua partide si ca vor disparea din politica Romaniei, din pacate, nu prea curand.
  Aceasta depinde de adversari si de sustinatorii acestora.
  Cu stima, Maria S.

  Se accepta „puncte gri”

 9. Se accepta „puncte gri”, in trecutul lor, dar scuzele si reparatiile morale si materiale,unde sunt.
  E vorba despre punctul 22 din proiect.
  Sunt obligata sa fac precizarea asta.
  Fara ele nu se va putea produce nici o schimbare.
  cu stima, Maria S.

 10. cred ca debarcarea lui geoana era normala, mai ales dupa razele violete … eu as pune problema asa: probabil, nastase va acstiga – e un bun politician, dar in aceste momente atat psd, cat si pdl, sufera de lipsa unui vizionar, nu numai bun politician … la pnl, poate crin va reusi sa fie vizionar

 11. ps: v-am trecut la blogroll

 12. ps2: fara un vizionar extrem de puternic, partidele mor. a se vedea pntcd

 13. @ Bogdan

  Teoretic ai dreptate in ceea ce priveste nevoia de un vizionar. Totusi in ceea ce priveste PNTCD, la cat de dezastruasa a fost guvernarea lor, puteau sa-l aibe si pe Obama ca tot nu intrau in Parlament, mai ales dupa ce Basescu le-a cam dat cu tifla.

  • Gresesti cu aprecierea.
   Guvernarea CDR a salvat Romania de la incapacitate de plata in ’97, a curatat econimia de „gauri negre”- banci falimentare, a facut privatizari cat in 4 ani anteriori si a indreptat Romania spre NATO prin sprijinul acordat fortelor aliate in actiunile din fosta Yugoslavie.
   Sigur ca propaganda FSN-ista „lucreaza” cu afirmatii fara acoperire.
   PNTCD nu a stiut sa-si apere rezultatele, si alianta CDR a fost victima dezbinarilor.

 14. Se vor produce schimbari importante in viata politica si sociala, la presedentia PSD e posibil sa vina Mitrea, ceea ce nu ar insemna politica asociativa cu PNL sau PC, ar deveni o lupta inegala pentru interese mai mult sau mai putin personale. Te invit sa citesti si blogul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: