Avem presedinte nou? Ramane de vazut


Dupa cum anticipam, rezultatele exit-poll-urilor au fot destul de stranse.

CCSB/Antena 3: Basescu 48,8%, Geoana% 51,2
INSOMAR/Realitatea TV: Geoana 51,6% , Basescu 48,4%
CURS/TVR: Basescu 49,2%, Geoana 50,8%
CSOP/B 1 TV: Basescu 50%, Geoana 50%

La nivel teoretic l-am putea felicita pe Mircea Geoana pentru victorie. Si totusi, lucrurile nu sunt atat de clare precum par. Din 4 sondaje, 3 l-au dat ca invingator pe Mircea Geoana si unul a dat egalitate. Mai mult, in sondajul CURS diferenta este foarte mica, as putea spune. 1,6% nu inseamna nimic. Daca luam in considerare ca marja de eroare la astfel de sondaje este de 2, 3 %, atunci inseamna ca nu este nimic batut in cuie. Renumararea voturilor poate aduce surprize.

Dincolo de toate…..gestul lui Traian Basescu a fost infantil si deplorabil. IN primul rand, si-a inceput discursul cu vreo 4 minute inaintea ore 21, tinand neaparat sa vorbeasca inaintea lui Geoana. IN al doilea rand, la nivel conceptual, discurul lui Traian Basescu din seara asta a fost aproape identic cu cel al lui Crin Antonescu din 22 noiembrie. Am criticat atunci discursul lui Antonescu si, imi permit, sa critic acum discursul lui Traian Basescu. Si o fac din postura unui om care l-a votat.

In general, oamenii se pare ca nu stiu sa piarda cu demnitate, sa-si asume din plin rolul invinsului si sa traga invataminte din esec. Nu inteleg de ce Traian Basescu trebuia sa sublinieze ca, de fapt, nu a pierdut. Nu era mai demn din partea lui sa stea frumos in banca sa, sa astepte discursul euforic al lui Geoana si sa ia apoi cuvantul, sa-l felicite pe Geoana si, in cele din urma, sa indemne la vigilenta in ceea ce priveste numaratoarea paralelea? Eu unul asa as fi facut. Cateodata poti castiga mai multe simpatii in urma unei infrangeri demne decat in urma unei victorii discutabile.

Discursul lui Geoana. Euforic! Plin de energie. Era si normal. Aceasta bucurie imensa este meritata, dar poate fi fatala in acelasi timp, daca, prin nu stiu ce minune, rezultatele BEC vor fi diferite si il vor arata pe Basescu invingator. Cred ca va fi oricum un scor extrem de strans, si fiecare vot va conta. Va asemanator cu alegerea lui BUsh cand s-au numarat si rasnumarat voturile.

Desi scorul se poate modifica eu cred, in proportie de 90% ca Mircea Geoana este noul presedinte al Romaniei. Ramane de vazut ce zice BEC.

Update 1:

INSOMAR/Realitatea TV
Noile rezultate: Geoana 51,2%, Basescu 48,8%
Vechile rezultate: Geoana 51,6% , Basescu 48,4%

CURS/TVR 1
Noile rezultate: Geoana 50,7, Basescu  49,3
Vechile rezultate: Geoana 50,8%, Basescu 49,2%

CSOP/B1 TV:
Noile rezultate: Basescu 50.4%, Geoana 49,6%
Vechile rezultate: Basescu 50%, Geoana 50%

CCSB/Antena 3:
Noile rezultate: Geoana 51%, Basescu 49%
Vechile rezultate: Geoana% 51,2, Basescu 48,8%

Geoana scade cate putin in fiecare sonaj. IN sondajul CSOP Basescu este dat ca invingator.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: