Geoana la pamant, Basescu cu picioarele pe el!


De doua zile am asteptat confruntarea de astazi cu nerabdare. Asteptarea a fost rodnica. Nehotararea mea inca persista dar s-a atenuat foarte mult, iar optiunea mea incepe sa se contureze, chiar daca ramane, in esenta, o optiune lipsita de speranta si oarecum de scarba.

Dupa confruntarea de dinaintea primului tur am sustinut ca Geoana a avut prestatia cel mai buna. Am inceput sa vizionez dezbaterea cu mai multe asteptari…….asteptari care mi-au fost dezamagite crunt. MIrcea Geoana a fost la pamant, a fost cu capul in nori, parea ca un elev pe care profesorul l-a ridicat sa raspunda din lectia pe care nu a invatat-o. A fost prins in off-side de nenumarate ori, cu informatii lacunare cu o gandire extrem de superficiala. IN schimb, am ascultat mai mereu aceeasi placa, aceleasi vorbe care doreau sa-i confere „Prostanacului” aura de salvator al Romaniei, de om care reuseste sa coaguleze in jurul sau oamenii cu convingeri diferite pentru a lucra in echipa. Cam asta a fost tot ce ne-a spus Geoana. Aaa, da. Si propozitia „guvernul Johannis va gasi resurse”. Unde? Pe luna? Pe Marte? Sau au descoperit domniile lor un zacamant ascuns de petrol mai mare decat cel al Emiratelor Arabe?

Basescu a fost mult deasupra lui Geoana. A fost mereu informat, nu a putut fi prins in off-side. Temele bine facute. Profesorul l-a scos la raspuns in ziua lui buna. A citat din Titulescu, a venit cu un program (pana acum era acuzat de lipsa unui program). Nu a ezitat sa se lanseze si el in atacuri mai dure, dar ele au venit, in mare masura, ca raspuns la atacurile lui Mircea Geoana. La cele mai multe atacuri, Basescu a raspuns insa prin citarea unor legi, a unor masuri concrete. Spre deosebire de Geoana care spunea ca Johannis va gasi resursele, Basescu a propus un program bazat pe resursele existente, destul de precare.

La capitolul politica externa Geoana a fost execrabil. Dupa ce Romania a castigat un proces greu la Haga, Geoana vine sa vorbeasca despre exploatarea in comun a zacamintelor. Basescu a ramas ferm pe pozitie si propune o politica externa care sa nu se subordoneze niciunui alt stat, in timp ce Geoana nu propune altceva decat o subordonare la interesele Rusiei. Referitor la Moldova, Geoana a ezitat sa ia o pozitie, Basescu insa si-a manifestat din nou simpatia si sustinerea pentru tinerii care au protestat la Chisinau in aprilie. Basescu urmeaza oarecum sfaturile pe care Brzezinzki le-a dat, acum cateva saptamani, tarilor din fostul bloc comunist, si anume acela de a avea o politica verticala bazata pe propriile forte si nu pe bocetul pe umarul aliatilor mai puternici.

La capitolul economie, Basescu a venit iarasi cu un program viabil. Mentinera cotei unice de impozitare, pastrarea cotei TVA, toate masuri ce vin sa sustina IMM-urile. Geoana nu a parut deloc fericit cu ideea cotei unice de impozitare, in schimb a compensat cu reducerea CAS-ului, capitol la care Basescu a spus pas. De asemenea nu s-a spus nimic de impozitul forfetar, care cred eu ca nu este benefic pentru economie.

La capitolul reforma administratiei publice am ramas totusi surprins (in mod placut) de Mircea Geoana care si-a asumat in mod responsabil rezultatele referendumului, afirmand ca ar fi de datoria sa sa o puna in practica.

La capitolul agircultura consier ca opiniile celor doi nu au diferit in mod substantial cu nuanta ca Mircea Geoana a avut o viziune de stanga, marjand pe subventii si implicarea statului, in timp ce Basescu a mers pe ideea stimularii IMM-urilor si a initiativei private, idee de dreapta.

Nici la capitolul sanatate diferentele dintre programele celor doi nu au fost prea importante.

Din toate aceste motive, optiunea mea incepe sa se indrepte catre Traian Basescu. La nivelul discursului, Basescu a propus masuri mult mai realiste si mai bune decat Mircea Geoana care s-a bazat pe faptulca Johannis va gasi resurse. Mi si mila de domnul Johannis in caz ca va iesi Geoana presedinte.

Consideratii finale

Campania electorala de anul acesta a fost extrem de apriga. Toate partidele din opozitie (opozitie de fapt majoritara) au pornit pe ideea ca Basescu trebuie dat jos! Cu orice pret! Oare chiar asa este? Oare chiar orice pret? Personal nu sunt de acord cu faptul ca totul are un pret. Sa trecem dincolo de sensibilitati si de problemele cu care ne confruntam cu totii din cauza unui mandat de 5 ani pentru Basescu. Stiu, toata lumea va zice ca oricum ar fi, candidatii nu vor face nimic din ceea ce au zis.

Tuturor acestora le pun o intrebare. Oare unde sunt sansele mai mari sa se miste ceva? La un candidat care nici macar in discursul sau nu da o solutie concreta sau la un candidat care macar la nivelul discursului a propus ceva? Ok, Basescu e rau. De acord. L-am critica si il critic in continuare. Dar si daca este dat jos, trebuie pus ceva in loc. Ce punem in loc? O coalitie care aduna laolalta toate partidele politice si care ne zice ca Johannis va gasi resurse? Eu am indoieli.

In final fac un apel catre toti cititorii, care apartin ambelor tabere electorale. Sa nu uitam ca, dincolo de toate, acestea sunt doar niste alegeri! Dincolo de toate, macar noi sa ramanem oameni, sa ne pastram bunul simt si onestitatea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: