Contextul politic romanesc. Solutia Mircea Geoana


Parafrazand unele postari ale unui fost coleg, echipa Cel care striga in putie (adica eu), va propune cu bucurie o replica avizata la un articol postat ieri si intitulat Pacatele PNL-ului. Replica vine din partea unui fost coleg de liceu si foarte bun prieten, Axente Indrei absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si al unui master in „integrare politica europeana”.

Contextul politic romanesc. Solutia Mircea Geoana (sau Scufita rosie – titlu la fel de potrivit)

de Axente Indrei


„PNL ar avea nevoie de putina demnitate, nu de compromisuri. Demnitatea ar creste cota partidului, in timp ce compromisurile o scad drastic”. Asa concluziona bunul meu prieten Dan analiza asupra viitorului politic al PNL-ului. Daca am trai in orice alta tara membra a Uniunii Europene, as fi in totalitate de acord cu aceasta viziune, dar pentru ca traim in Romania si Romania e intotdeauna „simply surprising” (cum spune clipul realizat pe bani publici de catre Doamna Udrea) imi asum o perspectiva diferita asupra starii de fapt in care se afla politca mioritica, perspectiva pe care o voi argumenta in cele ce urmeaza:

In opinia mea cauzele principale ale debandadei actuale din politica romaneasca sunt:

a) Sistemul electoral.

b) Sistemul de partide politice.

c) Cultura politica a politicienilor dar si a cetatenilor.

Primele doua sunt interdependente si pot fi modificate foarte usor, in schimb adevarata hiba a politicii romanesti este lipsa de cultura politica, atat a celor care ne reprezinta, dar in special a oamenilor de rand.

Sistemul electoral, desi schimbat recent nu a produs nicio modificare a sistemului de partide, ba mai mult a reusit sa cristalizeze ceea ce, Pierre Brechon numeste un sistem de „doua partide si jumatate”, in care acea jumatate este numita „partidul balama”, cel care deschide si inchide portile guvernarii. Pana in anul 2000 sistemul partinic romanesc putea fi caracterizat drept un sistem multipartidist cu partid dominant. De la alegerile din 2000 rolul de partid balama a fost jucat pe rand de: UDMR, PRM, iar odata cu alegerile din 2008 este randul PNL-ului sa devina „domnisoara tanara, frumoasa si extrem de atragatoare” pentru cei doi mastodonti politici: PDL si PSD.

Insa asa cum am afirrmat anterior schimbarea sistemului electoral (intr-un sistem uninominal in doua tururi de scrutin) si implicit a celui partinic sunt niste obiective prea putin interesante si prea usor de atins pentru politicienii nostri. Adevarata problema rezida in lipsa culturii politice care se manifesta pe de-o parte la politicieni (de ex prin omitrea unei institutii importante precum co-abitarea), precum si la cetatenii de rand (care prefera fie absenteismul, fie sa-si vanda optiunea pentru niste promisiuni si niste fărâmituri). In aceste conditii, daca tu ca persoana nu esti demn sau iti vinzi demnitatea, cum poti pretinde de la un politician roman sa fie demn? Politica la noi in tara reprezinta, nu arta negocierii, ci arta compromisului; de aceea eu nu pot sa-l condamn pe Crin Antonescu pentru ca a incheiat un acord cu Mircea Geoana, invocand din nou, ca multi altii inaintea lor….BINELE SI INTERESUL NATIUNII. In Romania nu exista doctrine, ci persista doar interese…traseismul politic este sport national…multi se culca seara liberali si se trezesc dimineata socialisti pentru ca seara sa adopte o pozitie nationalista. De aceea nu pot considera acordul PNL-PSD drept o struto-camila, ci drept un act de normalitate in anormalitatea romaneasca. Scenarii exista si pot fi conturate in orice secunda cu privire la viitorul acestui pact, iar eu va propun 4 scenarii, luand in considerare si propunerea lui Dan, ca PNL sa faca „opozitie constructiva”:

1. Mircea Geoana castiga alegerile, PSD-PNL-UDMR formeaza un guvern condus de Klaus Johannis si pun in aplicare programul guvernamental, care va scoate Romania din criza politica si in special din criza morala in care se afla. Acest scenariu este cel mai fericit, iar in mod cert castigatorii vor fi PSD si PNL, iar marele perdant va fi Traian Basescu, care va avea atat probleme cu justitia, cat si cu propriul partid care s-ar putea sa-l renege.

2. Al doilea scenariu, Mircea Geoana castiga alegerile, PSD-PNL-UDMR formeaza un guvern condus de Klaus Johannis, pun in aplicare programul guvernamental, care insa va da rateuri, neintelegerile intre parteneri vor determina caderea guvernului si foarte probabil alegeri anticipate. Perdantii acestui scenariu vor fi in mare masura PNL si in mai mica masura PSD (datorita aparatului de vot), iar castigatorul va fi in mod cert Traian Basescu.

3. Al treilea scenariu este cel propus de Dan, si anume ramanerea PNL-ului in opozitie. Argumentul sau principal este ca o opozitie constructiva va spori procentajul si credibilitatea partidului. Repet, daca am trai intr-o tara normala, as achiesa ideii, traind insa in Romania…trebuie sa expun 2 lucruri foarte importante: reactia opiniei publice, care in cazul in care PNL ar sustine initiativele unui partid condus de Traian Basescu ar fi facut cu ou si otet si acuzat de tradare, poate chiar de multi dintre votantii sai (acest lucru se datoreaza in principal lipsei de cultura si de educatie politica) si dorinta unor lider PNL de a ajunge la putere. Stim bine ca in tara campaniile sunt sustinute de sponsori, care la final trag linie si isi cer partea din ciolan. Ori in acest caz ramanerea PNL in opozitie este la fel de neproductiva electoral ca si cea ca PNL sa mearga alaturi de PSD si sa rateze obiectivele asumate in fata populatiei. Lipsa de finantare ar conduce la multe dezertari din partid si chiar la scindarea partidului asa cum s-a mai intamplat in diverse randuri.

4. Al patrulea scenariu, Traian Basescu castiga al doilea mandat. Scenariu apocaliptic din punctul meu de vedere. Dupa cum stim Basescu va dizolva Parlamentul va organiza alegeri anticipate, pe care chiar daca PDL nu le va castiga va gasi un nou „loophole constitutional” prin care va propune un premier democrat-liberal sau va incerca sa scindeze unul din partide, foarte probabil PNL cu scopul de a-si crea o majoritate comfortabila.

Astfel din punctul meu de vedere pentru ca lumea politica din Romania sa-si reintre in normalitatea anormala este necesar ca unul din primele doua scenarii sa fie aplicat. Orice alt scenariu va conduce la un haos total, coroborat cu indeplinrea unuia din visele lui Traian Basescu, si anume de a distruge ultimul partid istoric ramas pe scena politica romaneasca si de a prelua in corpore sefia a ceea ce deja numeste „Dreapta”. Sa nu uitam reputatia lui Basescu de distrugator de flote, guverne, coalitii si nu in ultimul rand cea de distrugator de sperante. Prefer ca PNL sa-si asume pierderea de procente alaturi de o guvernare formata din personaje dubioase si scabroase precum Vanghelie si Mazare, decat sa-si asume disparitia.

Prefer ca toti sa lasam principiile si idealurile la o parte si sa privim realitatea romaneasca asa cum este ea: cu buna si cu rele, in special cu rele; iar cand ne vedem pusi in fata unei alegeri atat de grele cum este cea din 6 decembrie, sa reactionam rational sa punem in balanta avantajele si dezavantajele si sa mergem la vot pentru ca ma tem ca „ei” pot fura cat noi putem vota. Eu unul nu imi pun mari sperante in persoana Klaus Johannis, insa imi pun sperante intr-un mod nou de a face politica, in care daca taci nu inseamna neaparat ca furi…Pactul semnat astazi poate insemna asa cum ii spuneam lui Dan in ziua alegerilor: sfaristul incepului pentru Mircea Geoana, inceputul sfarsitului pentru Traian Basescu si adaug….inceputul unui nou mod de a face politica in Romania, mult mai apropiat de nivelul european in care socialistii si liberalii conlucreaza perfect in numeroase proiecte.

P.S. Da, eu unul il votez pe Geoana!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: