Sondajele buclucase


Urmăresc cu stupoare preluarea obsesiva a unor exit-poll-uri neoficiale, făcut, zice-se oficial de anumite institutii de sondare sociologica deja „consacrate” în acest domeniu de activitate. Apariţia acestor sondaje şi transmiterea lor în mass-media miroase a manipulare grosolană, ceea ce mă face să îmi pun câteva semne de întrebare referitoare la legalitatea şi la acurateţea lor.

1. În primul rând aceste „exit poll-uri neoficiale” sunt total ilegale. Nu sunt o informaţie oficială, ci una venita ” pe surse”. Mai bine zis, cineva din interiorul acelor institutii de sondare sifoneaza si ziarele scriu sifonul pe care l-au primit. Totusi, legislatia in vigoare in Romania interzice cu desavarsire orice forma de campanie electorala sau de manipulare a procesului de vot, or aceste sondaje neoficiale nu fac altceva decat sa incalce grosolan aceste prevederi, întrucât ele pot fi considerate atât campanie electorală, cât şi manipulare. Aţi mai văzut dvs. o ţară civilizată în care să apară astfel de exit poll-uri înainte de închiderea urnelor? Să-mi daţi de ştire.

2. Aceste sondaje neoficiale sunt tentative grosolane de manipulare a populaţiei. De ce? Ei bine pentru că există diferenţe incredibile de procente de la un sondaj la altul, diferenţe care refelectă, evident, orientarea politică a instituţiilor media care au comandat sondajul. Ca sa vedeti ca sondajele sunt manipulatorii si cu surse de informare total inproprii unui demers  jurnalistic va propun urmatorul exemplu:

CSOP, ora 15:00: Traian Băsescu – 37 %, Mircea Geoană -30 %, Crin Antonescu – 20%

CSOP Orele 15,00 Traian Băsescu – 35% , Mircea Geoană -25%, Crin Antonescu – 23%

Avem aceeasi institutie de sondare sociologica, acelasi interval orar, doua surse diferite: primul Mediafax, al doilea http://www.inpolitics.ro. Logic vorbind, procentele ar trebui sa fie identice, si totusi ele sunt diferite de la sursa la sursa. Cum este posibil asa ceva? Şi cum poate fi justificat logic? Aceeaşi instituţie, aceeaşi oră, două rezultate diferite? Procentele astea sunt puse din burtă sau sunt rodul unei veritabile anchete sociologice? Întrebări fără răspuns!

Un alt exemplu. Diferenţe mari între sondaje:

CSOP, ora 15:00: Traian Băsescu – 37 %, Mircea Geoană -30 %, Crin Antonescu – 20%

CURS ora 15: Traian Băsescu 30%, Mircea Geoană 27%, Crin Antonescu 24%

Diferentele mari se pot vedea cu ochiul liber.

3. Aceste sondaje sunt irelevante acum, deoarece electoratele fiecarui candidat au ore diferite de iesire la urne. Prin urmare a prezenta un exit-poll in mijloc de zi este, evident, in favoarea lui Mircea Geoana a carui electorat voteaza de dimineata. Oricu, in ultima vreme exit-poll-urile in Romania au cam dat gres, uneori existand chiar diferente de 5, 6% fata de numararea oficiala a voturilor.

P.S. Închei prin vorbele unui bun prieten: „Sunt convins ca astazi este sfarsitul inceputului pentru MIrcea Geoană şi începutul sfârşitului pentru Traian Băsescu”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: