Marea confrutnare: Basescu-Geoana-Antonescu


Toată suflarea cetăţenilor care sunt interesaţi de viaţa politică a ţărişoarei noastre au aşteptat astăzi cu nerăbdare marea dezbatere intre Băsescu-Geoană-Antonescu, prima şi ultima dezbatere în trei. Nu cred că aşteptarea românilor a fost încununată de vreo mare revelaţie privind candidaţii care se află în cursa pentru palatul Cotroceni, nici privind programul lor de guvernare şi nici privind discursul fiecărui candidat în parte. Totuşi, pentru mine au existat şi câteva aspecte oarecum noi, incluzând aici şi unele dezamăgiri cu privire la candidatul pentru care optez. Oricum, opţiunea mea nu se schimbă.

Aspecte preliminare

1. Formula de dezbatere aleasă mi se pare incorectă şi neechitabilă pentru că, încă din start, nu s-au oferit şanse egale tuturor canidaţilor care s-au inscris în cursa prezidenţială. Faptul că celorlalţi candidaţi li s-a făcut vânt mi se pare o nedreptate pentru că nu li s-au oferit şanse egale tuturor candidaţilor. Foarte bine că Vadim Tudor şi Remus Cernea au contestat pe unde s-a putut această dezbatere. Este dreptul fiecărui candidat să intre în dezbatere cu contracandidaţii săi. Acest drept le-a fost negat celorlalţi 9 candidaţi, lucru ce mi se pare strigător la cer într-un stat democrat.

2. Candidaţii cred că şi-au făcut bine temele de casă, au venit din timp, s-au familiarizat cu locaţia au schimbat amabilităţi. După modelul american, fiecare a venit cu soţia, aceasta stând în primul rând. Regizorul dezbaterii nu a ezitat să transmită multe cadre cu soţiile candidaţilor atunci când aceştia vorbeau.

3. Moderatorul dezbaterii, Robert Turcescu, mi s-a părut destul de crispat şi adesea depăşit de situaţie.

Evaluări şi nedumeriri

Mircea Geoană a propus, încă din prima clipă, un discurs centrat pe un plan de mandat, un plan care viza dezvoltarea României pe termen lung.

În discursul său preliminar, Crin ANtonescu nu a propus nimic concret. A aoptat un discurs cu o uşoară tentă lacrimogenă încercân să sesnsibilizeze audienţa cu afirmaţii referitoare la trecutul comunist al României.

Traian Băsescu în schimb a propus o trecere în revistă a realizărilor sale ca Preşedinte al României mulţumindu-le românilor pentru susţinerea pe care i-au acordat-o.

Confruntările „unu la unu” ce au urmat mi-au dat şi un oarecare prilej de dezamăgire. Fără îndoială, cel mai agresiv în discursul său a fost Crin Antonescu, fiin mereu primul care i-a atacat pe contracandidaţii săi, deşi protocolul dezbaterii, asupra căruia şi-au dat acordul staff-urile tuturor candidaţilor, interzicea atacurile la persoană. Nu cred că promovarea unui discurs agresiv la adresa contracandidaţilor poate aduce voturi lui Antonescu, în măsura în care discursul agresiv se află în contrast cu sloganul său de campanie „Românie bunului simţ”.

MIrcea Geonă s-a descrucat mai bine decât mă aşteptam. Prestaţia sa din această seară nu a făcut altceva decât să arate că neparticiparea sa la dezbaterea de la CLuj nu s-a datorat fricii. A fost de departe cel mai civilizat, cu exprimarea cea mai bună, coerentă, clară şi concisă. Nu a atacat niciodată primul, dar nu s-a sfiit să riposteze atunci când a fost atacat.

Traian Băsescu s-a încadrat perfect arhetipul băsescian pe care îl ştim deja: a bătut apa în piuă cu susţinerea pe care o are din partea românilor, a împuns adesea orgoliul contracandidaţilor, s-a lăudat cu lucruri care nu îi aparţin în primă persoană, a pozat în reformator al României şi luptător cu morile de vânt întruchipate de moguli şi sisteme „ticăloşite”. În confruntarea directă cu Crin Antonescu, în timp ce confruntarea cu Geoană l-a găsit în postura de perdant.

Subsumat, marea mea dezamăgire a fost discursul şi atitudinea lui Crin Antonescu, am rămas plăcut surprins de atitudinea lui Geoană şi nu am descoperit nimic nou în discursul lui Băsescu. Cred că, din punct de vedere retoric şi al prestanţei, Mircea Geoană a ieşit învingător din aceeastă dezbatere, Traian Băsescu s-a clasat pe locul doi şi Crin Antonescu pe locul trei.

În pofida acestor dezamăgiri continui să-l susţin pe Crin Antonescu. Programul său politic coincide în proporţie de 60% cu viziunile mele politice, prin urmare chiar dacă a adoptat o tactică falimentară pentru această dezbatere, cred că România ar putea avea o şansă bună e a se moderniza dacă va ieşi Preşedinte Crin Antonescu.

P.S. Va recomand un site in care puteti daca viziunile dvs. corespunde cu cele ale candidatului pe care îl susţineţi. Site-ul il puteti gasi aici. Luaţi-vă 10 minute si completaţi chestionarul. Cred că poate fi util pentru a vota într-adevăr conform propriei conştiinţe si nu conform unor impresii şi aparenţe ce ni se transmit şi le îngurgităm via mass-media.

Am completat acest chestionar şi viziunea mea corespunde în proportie de 66% cu cea a lui Antonescu. Nu există niciun alt candidat a cărui program să fie mai apropiat de ideile mele. Mircea Geoană se află la 32% si Traian Basescu la 40%.

P.S. 2: Atacand pe cumnatul lui Geoana si familia lui Basescu, Crin Antonescu si-a facut un mare deserviciu. Ma mir ca ceilalti participanti la dezbatere nu i-au sanctionat gafa, caci si Antonescu poate fi acuzat exact de acelasi lucru. Adina Valean (cu care s-a casatorit foarte de curand la Tivoli parca) este europarlamentar si a fost promovata foarte insistent in PNL chiar de Crin Antonescu. Adina Valean si Crin Antonescu au fost „concubini” timp de mai multi ani.

P.S. 3: Urmarind prestatiile celor trei incepe sa incolteasca in mine dorinta de a candida si eu vreoata la prezidentiale. Aceasta dorinta nu cred ca se va adeveri niciodata din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca nu am tata Presedinte sau baron local.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: