UE a ales primul Presedinte al Consiliului European


Le jeux sont fait! Summitul de la Bruxelles din 19 noiembrie 2009 a ales primul Presedinte al Consiliului Europei, ]n persoana premierului belgian Herman van Rompuy si Inaltul Rreprezentant al Uniunii pentru Afaceri externe si Politica de Securitate, in persoana doamnei Catherine As.hton

Herman van Rompuy

S-a nascut la data de 31 octombrie 1947. Este membru al partidului crestin-democrat din Belgia. In 2008 a devenit prim-ministrul Belgiei. Conform rapoartelor Bloomberg, van Rompuy a reusit, prin masurile sale, sa confere Belgiei stabilitate politica si economica.

Este un adversar declarat in ceea ce priveste aderarea Turciei la Uniunea Europeana. In 2004 a declarat ca Turcia nu este si nu va fi o parte a Europei, argumentand ca aderarea la UE a unei tari majoritar musulmane ar pune in pericol vigoarea valorilor pe care UE se fundamenteaza, mentionand totodata ca aceste valori sunt, prin excelenta, valori crestine.

In alta ordine de idei, van Rumpoy este un promotor fervent al federalismului european, dorind crearea unui Stat Federal European cu un unic drapel, un unic imn si cu un sistem centralizat de colectare a accizelor si a taxelor pe transferurile bancare.

Lady Catherin Ashton, baronesa de Upholland

S-a nascut in ata de 20 martie 1956. A studiat economia si s-a implicat activ intr-o campanie de dezarmare nucleara. Si-a inceput carierea politica in 1999. In 2001 a fost aleasa subsecretar de stat in Departamentul pentru Educatie. In 2007 premierul Gordon Brown a numit-o in cabinetul sau ocupand functie de leader al House of Lords. In 2008 a devenit comisare European.

Este membra a Partiului Laburist.

Numirea lui van Rompuy in functia de presedinte al Consiliului European este, fara doar si poate, o lovitura serioasa aplicata adversarilor Tratatului de la Lisabona, datorita viziunilor federaliste ale proaspatului presedinte.

Pe de alta parte, alegerea lui van Rompuy este salutara datorita faptului ca se opune aderarii Turciei la Uniunea Europeana.

Fiind un crestin-democrat convins, van Humpoy va fi ca un ghimpe in coastelor celor care propovaduiesc pretutindeni statul laic si secularizarea.

 

SondajReclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: