Evaluari pornind de la sondajul de opinie


Acum cateva zile am propus cititorilor un sondaj de opinie referitor la alegerile prezidentiale ce vor avea loc duminica. Dat fiind faptul ca blogul este, pana la urma, un loc public unde poate intra si vota oricine, era evident inca de la inceputca rezultatele acestui sondaj nu vor putea fi o prefigurare  fidela a rezultatelor de duminica. Totusi, acest sondaj de opinie releva cateva aspecte interesante care merita expuse pe scurt.

Libertatea la romani

Ca popor, romanii au dobandit in 1989 nenumarate libertati, printre care cea de expresie. Dupa aproape jumatate de secol de comunism, e greu sa intelegi ce este libertatea de fapt si cum se manifesta in societate. In principiu, dupa 1989 romanii au confundat libertatea cu libertinajul, considerand ca a fi liber inseamna a face tot ce-ti trece prin cap.

De ce spun asta? Ei bine, o mare parte dintre cei care au votat in acest sondaj au facut-o „la misto”, astfel incat candidatul UDMR, Kelemen Hunor, se afla pe primul loc in sondaj. Dat fiind faptul ca blogul meu nu contine informatii ce ar putea interesa comunitatea maghiara, este scris in limba romana iar eu am doar 3, 4 prieteni sau cunoscuti de etnie maghiara care, daca au votat, au facut-o probabil in favoarea candidatului UDMR, rezulta clar ca majoritatea care au votat UDMR au facut-o „la caterinca”.

Nu pot spune ce i-a impins sa faca aceasta. Au vrut sa-mi dea mie o palma peste fata? Atunci cu ce le-am gresit? Au vrut sa dea o palma sistemului? In cazul acesta si-au ratat tinta. Nu poti da o palma politicii luandu-o la misto. Fericirea cea mai mare pentru politicieni este atunci cand cetatenii iau politica la misto, pentru ca atunci isi pot face de cap.

Cert este ca cele 200 si ceva de persoane au inteles total gresit ceea ce este libertatea de exprimare. Cu alte cuvinte, da-le romanilor libertate, iar ei isi vor bate joc de ea! Ceea ce as vrea sa le spun celor care au votat la misto este faptul ca nu m-au luat la misto nici pe mine, nici politica ci s-au luat la misto pe ei insisi, si-au batut joc de propria persoana si de propria libertate.

Electoratul pe culori

Romania Libera a publica astazi un articol interesant, dar extrem de tendentios, care vorbeste despre activistii liberali in spatiul internautic, considerand ca acestia sunt de departe cei mai numerosi si bine organizati.

Facand abstractie de cei care au votat la „misto” este deosebit de clar ca electoratul PDL s-a mobilizat de departe cel mai bine.Astfel, aca in spatiul internautic exista astfel de activisti, este clar ca cei din PDL sunt cei mai multi, in timp ce cei din PSD sunt cei mai putini.

Initial am promovat acest sondaj pe 20 de bloguri de coloatura galbena, 20 portocalii si 20 rosii. La momentul de fata sunt 143 de voturi in favoarea lui Basescu, 114 in favoarea lui Crin Antonescu si 19 in favoarea lui Geoana. Dat fiind faptul ca sondajul a beneficiat de aceeasi promovare, este evident „ca activistii” PDL sunt cei mai numerosi.

In aceeasi ordine de idei se poate afirma ca sustinatorii lui Geoana „nu prea se dau pe net”, lucru ce nu ma mira absolut deloc tinand cont de faptul ca majoritatea electoratului PSD este formata din persoane trecute de 50 de ani.

Proportii

Din punct de vedere politic se pot face cateva adnotari referitoare la distanta care exista intre Traian Basescu si Crin Antonescu. In aceste adnotari il trecem cu vederea pe Mircea Geoana, deoarece electoratul PSD a ales sa nu participe la acest sondaj. Momentan, Traian Basescu este in fata lui Crin Antonescu cu 4%.  Personal consider ca aceasta cifra este destul de relevanta. Nu cred ca duminica, avansul lui Traian Basescu fata de Crin Antonescu va fi mai mare de 8-9%. Astfel, Crin Antonescu are sanse destul de bune sa ajunga in turul doi. Duminica distanta dintre Crin Antonescu si Mircea Geoana cred ca va fi extrem e mica, probabil de 1-2% in favoarea unuia sau a altuia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: