Revista presei (18.11.2009)


Adevarul – Bolnavii cronic luptă pentru viaţă: „Sistemul sanitar nu are soluţii pentru românii care suferă de boli incurabile. Are însă liste de aşteptare mult prea lungi, prea puţini medici şi multă nepăsare.

Medicii nu i-au mai dat nicio şansă lui Florian Fulga, un băieţel de patru ani din satul Pelişor, judeţul Sibiu, care şi-a petrecut mare parte din acest an într-un spital de copii din Timişoara. A fost diagnosticat cu o formă avansată de cancer, neuroblastom abdominal cu metastaze medulare masive, în ianuarie 2009 şi a stat internat în spital până luna trecută” ne relatează Adevărul. Citiţi ziarul pentru a afla mai multe astfel de cazuri.

Adevărul – Serialul continuă: Urmăriri şi tamponări cu Ceuaşescu la Târgovişte: „Preluaţi de Miliţie, de la Centrul de Plante, dictatorii au fost martorii unor evenimente fără precedent. La 22 decembrie 1989, la ora 14.50, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost preluaţi de doi miliţieni, cu maşina de radar. Este vorba de sergent major Ion Enache şi de plutonierul Constantin Paise. Aceştia vor fi gazdele Ceauşeştilor, până aproape de ora 18.00, când „odiosul” şi „sinistra” au fost preluaţi de Armată”.

Jurnalul Naţional – Demolare pe furiş pentru turnul din Dorobanţi: „În luna iulie a acestui an, două clădiri anexe erau puse la pământ fără aviz de demolare. Ilegalitatea îşi găsea justificarea pentru un proiect imobiliar ambiţios – un turn de 200 de metri într-o zonă protejată. Aflate pe strada Ernest Broşteanu, la numărul patru, cele două imobile ar fi trebuit să aibă un statut special, ele aflându-se pe raza de protecţie a monumentelor istorice din Dorobanţi 16, Eminescu 27 şi Eminescu 29. Scenariul de pe strada Broşteanu seamănă cu cel al casei din Maria Rosetti 38, demolată pe furiş. Investitorul care a achiziţionat cele două imobile, din apropierea Pieţei Romană, nu a obţinut şi avizul de demolare. Astfel că a trecut la treabă în lipsa acestuia”, ne informează Jurnalul Naţional.

Curentul – Geoana risca puscaria sau confiscarea averii: „Dezvăluirea făcută de Bogdan Chirieac în deja celebrele stenograme publicate de ziarul „Curentul“, conform căreia Geoană fură toţi banii de campanie, zeci de milioane de euro, şi-i pune la păstrare la soacră-sa, ne-a pus pe gånduri şi, bineînţeles, pe urmele averii preşedintelui PSD. Investigaţia noastră, bazată pe datele oficiale şi pe declaraţiile publice ale familiei Geoană, a scos la iveală un fapt surprinzător: Mircea Geoană este un soi de David Copperfield de Romånia, întrucåt într-un an cheltuieşte cu mult mai mult decåt cåştigă, lucru imposibil pentru oricare din noi. Conform calculelor făcute pentru noi de un expert contabil, familia Geoană a cheltuit în 2008 aproape dublu în comparaţie cu veniturile încasate”, ne informeaza Curentul.

Gandul – Cum s-au tras sforile pentru meciul final al candidaţilor. PD-L şi PNL s-au înţeles peste capul PSD: două dezbateri în trei, miercuri şi vineri. Cel mai probabil vor fi doar între Băsescu şi Antonescu: „Trei ore şi jumătate de negocieri şi o concluzie clară doar pentru jumătate dintre participanţi. PD-L şi PNL susţinut formula unor dezbateri între maximum trei candidaţi, PSD şi reprezentanţii lui Oprescu o resping.

Democrat-liberalii au insistat cu nu acceptă ca la dezbatere să participe mai mult de trei prezidenţiabili, pesediştii au ţinut cu dinţii de varianta cu cinci. Liberalii au fost de acord cu ideea unei confruntări în cinci, cu condiţia ca următoarea dezbatere, de vineri, să fie în trei. „Uitaţi de dezbaterea în trei”, a răspuns Viorel Hrebenciuc.

Prin urmare, cel mai probabil la dezbaterea de miercuri va avea loc din nou între Băsescu şi Antonescu. „Vă garantez că, dacă miercuri va fi în doi, vineri va fi în trei”, a susţinut Sebastian Lăzăroiu”.

Gardianul – BRD si BCR «taxeaza» cu 100 milioane de euro imprumutul acordat Companiei de Autostrazi: „Compania de Autostrazi va plati aproximativ 100 milioane de euro sub forma de dobanzi si comisioane la imprumutul de 187,5 milioane de euro contractat de la BCR si BRD-Groupe Societe Generale. Aceste costuri reprezinta dobanda de aproape 8% in euro, comisioane, plus alte dobanzi neincasate din garantia bancara. Pentru a obtine imprumutul, CNADNR a prezentat o garantie bancara in valoare de circa 20 milioane de euro pentru care bancile nu platesc nici o dobanda. Surse avizate spun ca bancile pot castiga milioane de euro in conditiile in care s-ar folosi de banii din cont”.

Gandul – Vanghelie, foc şi pară pe Rădoi, pesedistul care a paralizat Capitala: „Îl caut de dimineaţă, să dea drumul la metrou”. Nu l-a găsit – GREVA CONTINUĂ MIERCURI: „Ion Rădoi, senator PSD şi şeful sindicatului de la Metrou, a pus ieri de-o grevă, care a înnebunit nu numai câteva zeci de mii de bucureşteni, dar şi pe propriii colegi de partid, care se tem acum că vor pierde puncte electorale, cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale. Şeful pe linie de partid al lui Ion Rădoi, Marian Vanghelie spune că a încercat toată ziua să dea de el pentru a reporni metroul. „Altfel, ni se urcă toată lumea în cap”, a comentat şeful PSD Bucureşti.

Primii care au speculat momentul au fost democrat-liberalii. Ei nu au scăpat prilejul să pună greva pe seama filiaţiei politice dintre Ion Rădoi şi PSD: „Bucureştenii sunt supuşi unei umilinţe inadmisibile prin greva politică de la Metroul Bucureşti. E o grevă fără motive economice reale”. Ei au susţinut că Rădoi şi-ar fi pus sindicatele să lucreze pentru PSD, greva fiind declanşată exact în campanie electorală, iar cererile fiind nerealiste şi imposibil de satisfăcut”.

Evenimentul Zilei – Numărul doi în stat poate fi numărul unu: „Potrivit unui sondaj CURS, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, are cele mai mari

şanse să ajungă şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu ar putea obţine, în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, cel mai mare număr de voturi, el fiind urmat de liderul PSD, Mircea Geoană, arată un sondaj CURS efectuat la cererea „Evenimentului zilei”, în perioada 7-12 noiembrie. Pentru Băsescu ar vota 33% dintre cei care şi-au exprimat o opinie, Geoană ar beneficia de 30% din voturi, iar Crin Antonescu ar fi preferat de doar 18% dintre alegători”, aflăm din Evenimentul Zilei.

Romania liberă – Autodenunt: Doua saptamani i-am haituit pe internet pe adversarii lui Crin Antonescu:

» Un reporter incognito al Romaniei libere a intrat in echipa de haitasi politici ai PNL care activeaza pe internet. Misiunea acestora: „desfiintarea” articolelor si comentariilor impotriva lui Crin Antonescu.

» Echipe similare de activisti lucreaza in aceasta campanie si pentru alti candidati la presedintie, cum ar fi Mircea Geoana sau Traian Basescu.

Timp de doua saptamani am fost postac de partid. Am primit in fiecare zi e-mail-uri de la consultantii partidului cu mesaje impotriva contracandidatilor si liste cu zeci de linkuri unde sa le raspandesc. Am intrat pe bloguri, forumuri si site-uri de ziare, am vorbit despre bun-simt si i-am injurat pe „marinarul beat de putere” si pe „prostanacul comunist”. Am bombardat cu stereotipuri toate articolele care nasteau vreo dezbatere rationala. La fel au facut si mai fac zeci de alti postaci din toata tara, fiecare lucrand pentru partidul sau. Noi, postacii rivali, ne stim intre noi si ne injuram, dar nu ne uram. Uram doar cate doua dintre personajele: „tiranul”, „prostanacul” si „crinut finut”.

 

Activistii posteaza de mai multe ori cu pseudonime diferite si adrese de e-mail false. I-am gasit insa pe retele sociale ca Facebook sau Hi5, in grupurile de sustinere a lui Crin Antonescu. Am creat profilul unui tanar fictiv, plecat la studii in strainatate, dar care vrea sa faca ceva pentru viitorul tarii. Adica pentru Crin. Mi-am facut 60 de prieteni in jurul grupurilor asociate liberalilor si am discutat cu ei despre activism. Un membru PNL Sector 1 m-a sfatuit sa contactez direct persoana care se ocupa de aceasta activitate.”

Presa internaţională

New York Times – Obama Trip Shows Gaps on Issues as Role of China Grows: „President Obama and President Hu Jintao of China met in private off Tiananmen Square here on a frigid Tuesday morning to discuss cooperating on issues like trade, climate change and the nuclear programs of Iran and North Korea, in a session that signaled the central role of China on the world stage and that highlighted the different approaches that it and the United States are taking on urgent problems around the globe”, informs the NYT. In this context, President Obama declared that he respects Chinese sovereignty over Tibet.

Frankfurter Allgemeine Zeitung – Am Ende bleibt alles im Ungefähren: „Der erste Staatsempfang für den amerikanischen Präsidenten Barack Obama in Peking war für Nachrichtenhungrige kein Leckerbissen. Denn die Staatsmänner wiederholten nur ihre Absichten und Bekenntnisse, ohne konkrete Vereinbarungen zu verkünden. Die Reporter waren nervös, als es nach dem gemeinsamen Auftritt von Obama und Chinas Staatschef Hu Jintao, bei dem nicht einmal Fragen erlaubt waren, nichts zu berichten gab und dennoch berichtet werden musste. Amerika und China waren sich einig, dass sie sich nicht einig sind. Sie hatten beschlossen, nichts zu beschließen”, erfahrem wir aus der FAZ.

Frankfurter Rundschau – Türkei beendet Öcalans Isolationshaft: „Fast elf Jahre lang saß er als einziger Häftling auf der Gefängnisinsel Imrali im Marmarameer: Abdullah Öcalan, der Anfang 1999 gefasste, zunächst zum Tode verurteilte und später zu lebenslanger Haft begnadigte Führer der kurdischen Guerillaorganisation PKK. Jetzt hat der prominenteste Häftling der Türkei Gesellschaft bekommen: die Behörden brachten am Dienstag gegen vier Uhr früh fünf weitere Gefangene nach Imrali. Vier von ihnen sind ebenfalls verurteilte PKK-Mitglieder, der fünfte verbüßt eine Haftstrafe wegen Mitgliedschaft in der linksextremistischen Organisation TIKKO. In den nächsten Tagen sollen drei weitere Gefangene nach Imrali verlegt werden”.

The Guardian – Miliband calls for majority of Taliban to be reintegrated into Afghan society: „Britain wants to find a way to allow the „vast majority” of Taliban fighters who are not Islamic extremists to reintegrate into Afghan society, David Miliband said today.

The foreign secretary said that „dividing the insurgency” was a key part of Britain’s strategy in Afghanistan and he stressed that he did not see the conflict there as a war „without end”.

Addressing the Nato parliamentary assembly in Edinburgh, Miliband said that the military surge in Afghanistan had to be matched by a „political surge” that would allow the country to become free of al-Qaida and have good relations with its neighbours”, The Guardian informs.

Le Figaro – Vike-Freiberga : «Je suis prête pour la présidence de l’UE»:

„L’ancienne présidente lettone estime que son expérience et ses qualités humaines peuvent faire oublier son soutien à la guerre d’Irak.

Présidente de la Lettonie jusqu’en 2007, Vaira Vike-Freiberga, 71 ans, vient de se porter candidate à la présidence du Conseil européen, qui doit être attribuée jeudi

LE FIGARO.- Qu’est-ce qui vous a décidée à postuler à la présidence de l’Europe ?

Vaira VIKE-FREIBERGA. – C’est tout simplement le premier ministre de mon pays que me l’a demandé. Cela ne se refuse pas.

Comment voyez-vous cette fonction?

C’est un peu le rêve de ceux qui ont attendu pendant un certain temps la ratification du traité de Lisbonne ! Ce poste devrait aider beaucoup à la prise de décision, et aussi apporter une certaine continuité dans la communication de l’UE. Mais je n’ai pas de programme. Un poste comme celui-ci ne donne pas le privilège de venir avec son agenda et de l’imposer. Bien sûr, des initiatives sont possibles, mais à chaque pas que l’on fait, il faut songer à établir un consensus. Aux réunions du Conseil, le président a son pouvoir de persuasion, de synthèse, mais il n’a pas le droit de vote !”

Le Figaro – Obama appelle la Chine au dialogue avec le dalaï-lama: „Au deuxième jour de sa visite en Chine, seconde étape de son périple en Asie, le président américain Barack Obama a retrouvé mardi à Pékin son homologue chinois Hu Jintao pour leur premier entretien bilatéral. Selon un haut responsable américain, Barack Obama a notamment déclaré à son homologue chinois être favorable à une reprise rapide des discussions entre Pékin et des représentants du dalaï-lama, le chef spirituel des Tibétains. «Nous avons relevé que, tout en reconnaissant que le Tibet fait partie intégrante de la République populaire de Chine, les Etats-Unis soutiennent une reprise prochaine du dialogue», a déclaré Obama, selon ce responsable”.

Der Spiegel – Lafontaine leidet an Krebs: „Oskar Lafontaine muss operiert werden – er hat Krebs. Erst zu Beginn des neuen Jahres will der Parteichef der Linken entscheiden, wie seine politische Zukunft aussieht. Die Genossen rechnen fest mit einem Comeback.

Berlin – Die Mitteilung ist kurz. Er habe Krebs, ließ Linke-Chef Oskar Lafontaine am Dienstag kurz nach 15 Uhr verbreiten. In seiner Partei löst die Nachricht ein mittleres Beben aus. Freund und Feind sind völlig überrascht: „Ich bin fast vom Stuhl gefallen”, sagte der prominente Thüringer Linke Bodo Ramelow. Er habe in den vergangenen Tagen mehrfach mit Lafontaine telefoniert, da sei nichts erkennbar gewesen. Der kranke Parteichef habe jetzt seine ganze Anteilnahme. Auch andere zeigen sich bestürzt”.

Corriere della Sera – Sì ai nuovi alloggi a Gerusalemme Est . Gli Usa «costernati» dall’ok di Israele: «Siamo costernati». È dura la reazione degli Stati Uniti alla decisione del premier israeliano Benyamin Netanyahu di dare il via libera alla costruzione di 900 nuovi alloggi nell’insediamento ebraico di Ghilo, zona di Gerusalemme est contesa con i palestinesi. Il portavoce della Casa Bianca Robert Gibbs ha spiegato che l’America è contraria ai nuovi insediamenti, ma anche «alle altre azioni israeliane a Gerusalemme che riguardano le abitazioni, compresa la pratica continua delle espulsioni e delle demolizioni delle case palestinesi».

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: