A murit PF Pavel, Patriarhul Serbiei


Guvernul sârb a anunţat duminică trei zile de doliu naţional începând de luni după moartea patriarhului Pavle, cel care a fost liderul spiritual al Bisericii ortodoxe a ţării timp de aproape 20 de ani, informează AFP.

Preafericitul Pavle, în vârstă de 95 de ani, a murit într-un spital din Belgrad. Sănătatea sa era în declin de mai mulţi ani, iar patriarhul nu mai avusese apariţii publice recente. Presa sârbă a relatat anul trecut că Pavle a cerut să se retragă din funcţie, dar Sinodul nu a acceptat. Mitropolitul Amfilohije îi ţinea locul de câţiva ani.

Patriarh din 1990, Pavle a fost liderul spiritual al ortodocşilor sârbi în timpul anilor tumultoşi şi sângeroşi care au însoţit destrămarea fostei Iugoslavii şi au dus la un avânt al naţionalismului sârb.

„Jurământul nostru este de a nu face să plângă niciun copil şi de a nu întrista nicio bătrână pe motiv că este de o altă religie sau dintr-o altă naţie”, declara Pavle la începutul conflictului din anii ’90, potrivit televiziunii publice RTS.

Majoritatea celor 7,5 milioane de sârbi sunt de confesiune ortodoxă.

Preşedintele sârb Boris Tadici a spus, potrivit agenţiei Beta, că moartea patriarhului înseamnă „o pierdere de neînlocuit pentru întreaga naţiune sârbă”, iar pentru el constituie „o pierdere personală”.

 

Sursa: Cotidianul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: