Un raport obiectiv, aceleaşi concluzii!


Când am publicat articolul Politica BOR: legiferarea nedreptăţilor în schimbul voturilor ortodoxe reacţia ortodocşilor a fost extrem de intransigenta. Am fost acuzat că este un articol pătimaş care aduce acuzatii şi supoziţii nejustificabile. Iata ca in 26 octombrie Departamentul de Stat al SUA a dat publicat Raportul privind libertatea religioasa in 2009, document care, în mare măsură, face aceleaşi observaţii pe care le-am făcut şi eu în acel articol. De data aceasta, însă, observaţiile vin din partea unei instituţii americane, obiective, în cadrul căreia nu există sensibilităţi părtinitoare. În cele ce urmează voi spicui câteva aspecte pe care raportul Departamentului de Stat le subliniaza.

Unul dintre primele aspecte pe care raportul le subliniază este faptul că Guvernul continuă să obstrucţioneze grupurile religioase minoritare. Se face referire, înainte de toate, la legea cultelor din 2006 care stabileste anumite principii pentru recunoaşterea oficiala a unor grupuri şi asociatii religioase. Din pacate, aceste principii sunt extrem de arbitrare, astfel încât multe denominaţiuni religioase reuşesc cu greu să obţină statutul de religie recunoscută. Spre exemplu, raportul Departamentului de Stat observa ca pentru recunoasterea unei asociaţii religioase este nevoie de 300 de aderenţi, în timp ce pentru a constitui o asociaţie oarecare este de ajuns un număr de 3 persoane.

Apoi raportul Departamentului de Stat dezbate îndelung problema colaborării strânse dintre BOR şi statul român, colaborare care, fără doar şi poate, nedreptăţeşte şi prejudiciază denominaţiunile religioase minoritare. Conform raportului BOR exercită o influenţă foarte mare asupra liderilor politici care nu evită nicio ocazie de a apărea la ceremoniile importante ale BOR pentru a tine discursuri si discuta cu ierarhii, in timp ce la celebrările celorlalte confesiuni şi religii liderii politici nu participă aproape niciodată.

Mai mult decât atât, în anul 2008 (an electoral) aceste relaţii strânse dintre stat şi Biserica Ortodoxă Română s-au închegat şi mai bine, căci politicienii nu numai că nu au curajul de a propune legi care ar putea supăra BOR, dar propun proiecte legislative care favorizează de departe BOR în detrimentul celorlalte denominaţiuni religioase. Se face referire la alocarea unei sume de 200 milioane $ pentru construirea unor biserici noi şi renovarea unor biserici existente, bani care au fost acordati aproape exclusiv BOR. Raportul mai pomeneşte proiectul de lege al deputatului Daniel Buda care, referitor la problema retrocedarilor, propunea principiul proporţionalităţii drept criteriu fundamental, lucru care nu ar face altceva decât să legifereze şi să justifice furtul din perioada comunista.

Problema patrimoniala care crează disensiuni între BOR şi Biserica Greco-Catolică este amplu dezbătută în raportul Departamentului de stat, care aduce nenumarate exemple de situaţii in care clericii ortoocşi au refuzat să de-a curs hotărirlor judecătoreşti care au dat câştig de cauză Bisericii Greco-Catolice. Mai mult, în repetate rânduri BOR a început demolarea ilegală a unor bisericii greco-catolice neretrocedat încă. O altă găselniţă ortodoxă pentru a împiedica retrocedarea bisericilor greco-catolice este aceea de a începe construirea unei noi biserici ortooxe în jurul bisericii neretrocedate. Şi această afirmaţie este argumentată prin intermediul mai multor exemple concrete unde s-au întâmplat asemenea lucruri.

În multe localităţi clericii ortoocşi interzic înmormântarea credincioşilor ne-ortodocşi în cimitirul localităţii şi, de multe ori, se fac promotorii unor mesaje pline de ura. Nu sunt cuvintele mele, ci sunt afirmatii din raportul DEpartamentului de Stat!!! Mai mult, credincioşii ne-ortodocşi sunt supuşi unor presiuni şi hărţuiri (uneori chiar fizice) din partea comunităţii ortodoxe, evenimente la care organele statului (respectiv politia) stau deoparte şi nu se implică.

 

Acestea sunt concluziile unui raport care vine din partea unei instituţii independente. Se arată clar cum politica şi BOR merg mana in mana, politicienii conferind, prin lege, nenumarate privilegii Bisericii Ortodoxe, subliniindu-se faptul că într-un an electoral acestea cresc exponenţial. Oare de ce face statul aceasta? Nu pentru a atrage voturi partidului de la guvernare?

În aceeaşi măsură se arată că principiul proporţionalităţii este o aberaţie neconstituţională, care se află în consonanţă cu o mentalitate comunistă. Ceea ce s-a petrecut în 1948 este catalogat drept „furt” în acest raport, iar restituirea bnurilor furate nu poate tine cont de „proporţionalitate”.

 

Cam asa arata Romania la 20 de ani dupa comunism. Aceleasi mentalitati. Aceeaşi colaborare hoţească între stat şi BOR.

 

Reclame

Un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: