Intalnirea ecumenica din Cipru


În perioada 16-23 octombrie s-a reunit la Pafos, în Cipru, Comisia Internaţională de Dialog între Biserica Catolică şi Bisericile ortodoxe. Această reuniune se încadrează în parcurusul comun stabilit în urma întâlnirii de la Ravenna. Tema de discuţie a acestei reuiuni a fost una extrem de imporantă, şi anume rolul Episcopului Romei. Întâlnirea a fost prezidată de cardinalul Walter Kasper şi de mitropolitul ortodox Ioannis Zizoulas. În cadrul acestei întâlniri de dialog au fost reprezentate atât Biserica Catolică cât şi aproape toate Bisericile ortodoxe (nu a participat Biserica Ortodoxa Bulgara).

Lucrările întâlnirii de dialog din acest an s-au concentrat spre redactarea unui document intitulat „Rolul Episcopului Romei şi comuniunea apostolică în primul mileniu” , document care va fi finalizat în curusul întâlnirii de anul viitor, care va avea loc la Viena în luna septembrie.

Sub semnul neliniştii

Întâlnirea Comisiei Internaţionale de dialog nu a fost lipsită de momente mai puţin plăcute. Dacă întâlnirea de anul trecut de la Ravenna a fost amprentată de neînţelegerile între reprezentanţii diferitelor Biserici ortodoxe, respectiv între reprezentanţii bisericii constantinopolitane şi a celei de la Moscova, anul acesta un grup de funamentalişti ortodocşi au încercat să oprească lucrările Comisiei cu forţa. Din cauza violenţei protestatarilor, poliţia din Cipru a fost nevoită să aresteze şase persoane, inclusiv doi călugări ortoocşi. Protestatarii susţineau că dialogul cu Biserica Catolică trebuie oprit numaidecât întrucât Biserica Ortodoxă nu face altceva decât să se aservească instituţiei papale.

Pe un ton asemănător, un comunicat semnat de mai multe organizaţii ortodoxe a fost trimis la Patriarhul BOR, cerându-i acestuia să-i recheme în ţară pe reprezentanţii BOR care participau la această întâlnire de dialog. „Având în vedere acestea, cu tot respectul cuvenit, vă rugăm să întrerupeţi dialogul cu Biserica Romano-Catolică, dispunând, totodată, retragerea delegaţiei române de la întâlnirea de dialog teologic cu romano-catolicii din Cipru, desfăşurată chiar în aceste zile” aflăm din comunicatul care poate fi consultat pe site-ul ortodoxmedia.com

Mitropolitul Zizoulas apără principiile ecumenismului

Pe parcurusul acestor zile, mitropolitul Ioannis Zizoulas a acordat un interviu jurnalistului cipriot Aris Viketo, discutând cu acesta problematicile ridicate de către protestatarii fundamentalişti, după cum aflăm de pe agenţia de ştiri asianews.it. În ceea ce priveşte participarea ortodoxă la această întâlnire de dialog, mitropolitul Zizoulas afirmă: „decizia de a participa la dialogul cu Biserica Catolică a fost luată în unanimitate de toate Bisericile ortodoxe, iar acestea subliniază importanţa dialogului şi faptul că acesta trebuie să continue”. Referitor la declaraţiile unor călugări de la Muntele Athos, care sunt adversari înverşunaţi ai ecumenismului, mitropolitul Zizoulas declară următoarele: „Le respect opiniile şi sentimentele lor în ceea ce priveşte chestiunile e credinţă. Dar de ce ar trebui să deţină ei monopolul adevărului în ceea ce priveşte aceste chestiuni de credinţă? Oare celorlalţi conducători din Biserică le lipseşte această sensibilitate? Orice credincios are dreptul să-şi exprime opinia. Dar toate opiniile ar trebui să fie supuse unei analize din partea sinodului. Dacă sfântul Vasile cel Mare şi-a supus opiniile sale unei evaluari sinodale, noi trebuie să facem la fel”.

Călugărilor care acuză Biserica Ortodoxă că este asevită instituţiei papale, Zizoulas le răspunde astfel: „călugărilor, pe care nu îi consider mai puţin infailibili decât umila mea persoană, aş dori să le răspund că problematica primatului papal este una ecleziologică şi, după cum ştiim, ecleziologia este o parte a dogmei, a credinţei. CÂnd discutăm aceste problematici nu facem altceva decât şă analizăm divergenţele dogmatice existente. Nu avem intenţia să neglijăm propriile noastre dogme.

Referitor la problema Uniatismului mitropolitul Zizoulas afirmă că acesta nu poate fi un model ecleziologic de unire a Bisericilor, această problemă urmând a fi tratată mai pe larg atunci când se va vorbi despre primatul papal în al doilea mileniu. În încheierea interviului, mitropolitul afrimă că ecumenismul nu poate fi o erezie, întrucât o erezie se defineşte prin abaterea de la învăţăturile conciliilor ecumenice, iar participanţii la întâlnirea de dialog nu au s-au abătut de la ele.

Alte surse

Catholic News

Zenit

P.S. Aceasta a fost stirea. Va urma in curand si o opinie personala 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: