Guvernul a căzut, trăiască guvernul!


Guvernul a căzut într-o zi când în unele părţi din România au început să cadă, timid, primii fulgi de zăpadă, îngropând simbolic activitatea nu foarte îndelungată a unui cabinet căruia sorţii nu i-au surâs încă de la naşterea sa. Ceea ce se naşte printr-un compromis pervers nu poate decât să se sfârşească printr-o criză profundă. O criză pe care mulţi dintre concetăţenii noştri nici nu o iau în seamă, considerând că politica este treaba politicienilor. Zăpada cade, căldură încă nu prea este şi când va fi, puţini vor fi cei care-şi vor permite luxul să o plătească. Atunci poate îşi va da seama toată lumea că politica nu este doar treaba politicienilor, ci este un demers civic care ne interesează pe toţi.

Guvernul a căzut! Ce a rămas? Pachete de legi pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea, dar care nu au apucat să fie încă puse în practică. De ce? Pentru că punerea lor în practică nu este un lucru care se realizează cât ai bate din palme, mai atunci când opoziţia face mereu trimiteri către Curtea Constituţională. Niciun om lucrid nu cred că poate nega faptul că, la nivel teoretic şi principal, pachetele de reformă pe care guvernul Boc şi le-a asumat erau bune. Că erau formulate într-un mod mai puţin fericit şi că aveau grave lacune este o altă discuţie. Mă pot număra şi eu printre cei care susţin că acest guvern a fost cel mai incompetent din istoria post-decembristă a României. Dar acest lucru nu poate fi un pretex pentru a arunca România într-o profundă criză politică chiar înainte de alegerile prezidenţiale.

Guvernul a căzut! Ce urmează? Greu de anticipat! Dintre toate discuţiile sterile şi declaraţiile populiste a tuturor politicienilor, analiza cea mai bună mi se pare cea pe care făcut-o domnul Varjuan Pambuccian: „sunt trei formule in momentul de fata: un interimat pana la alegeri, cea mai proasta dar constitutionala formula; stabilirea, pe baza unei majoritati politice, a unei formule guvernamentale, ceea ce ar insemna un guvern puternic, dar ar fi pe o durata limitata; si a treia, nu foarte fericita, dar ar insemna un guvern puternic, un guvern de tehnocrati”

Un prim aspect ce poate fi lesne reperabil în această declaraţie este faptul că, orice ar fi, guvernul care va fi constituit acum va fi doar un Guvern provizoriu. În cazul unui guvern interimar, este clar că se va constitui altul după alegerile prezienţiale, în funcţie de rezultatele pe care candidaţii la Preşedenţie le vor obţine, căci, chiar dacă distribuţia forţelor politice în Parlament nu se va schimba (sunt doar alegeri prezidenţiale) , va exista o alianta care să deţină majoritatea parlamentară, iar această alianţă va construi un nou Guvern. Varianta unui Guvern pe baza unei majoritati politice o exclud inca din start. Dacă două partide fac o alianţă în vedere obţinerii unei majorităţi parlamentare, şansele unei victorii la prezidenţiale a candidaţilor respectivi se diminuează considerabil. Nici chiar PSD şi PNL nu pot avea beneficii dacă se aliază, întrucât aceste partide se vor denigra oricum reciproc în campania electorala, iar un guvern PNL/PSD nu ar fi in stare sa guverneze în mod credibil. O astfel de alianţă (PNl/PSD) se va constitui, cu siguranta, dupa primul tur de scrutin, căci in turul doi va merge ori Crin Antonescu, ori Mircea Geoană. În acest caz PSD şi PNL se vor alia şi vor susţine adversarul lui Băsescu din turul doi, fie că acesta va fi liberal sau nu. Evident, după prezidenţiale alianţa va continua şi PNL/PSD vor intra la guvernare, în timp ce PDL va trece în opoziţie. Dar, repet, o astfel de alianta nu va avea loc acum în vederea constituirii unui nou guvern.

A treia variantă propusă de domnul Pambuccian este cea a unui guvern de tehnocraţi. DEsigur, şi acest guvern va fi tot provizoriu. Mă veţi întreba de ce? Ei bine, pentru că aşa ar fi convenabil pentru toate partidele politice. Dacă va fi instaurat un cabinet de tehnocraţi care nu aparţin niciunui partid politic, toate partidele îşi vor putea continua liniştite lupta pentru fotoliul de Preşedinte, denigrându-se reciproc, insultându-se, înjurându-se aşa cum ne-am obişnuit deja. Mai mult, PDL-ul nu ar mai controla nimic, nici chiar mult râvnitul minister al internelor. Acesta va reveni unui independent (care, evident nu va fi cu totul inependent, căci independenţa perfectă nu poate exista în contextul nostru actual). În formula unui cabinet tehnocrat îndrâznesc să spun că Traian Băsescu nu are nicio sansă la un al doilea mandat. Va trece primul în turul doi, dar acolo va pierde, indiferent dacă îl va avea contracandidat pe Crin Antonescu sau pe MIcrea Geoană. Astfel, va fi un preşedinte PSD sau PNL şi un guvern de tehnocraţi, de specialişti independenţi. Dar în acest context, cum îşi vor scoate PSD şi PNL banii investiţi în campania electorală. DEsigur partidele politice vor dori să se reconecteze la conducta cu bani publici (chiar dacă până atunci riscăm ca prin acea conductă să nu mai curgă chiar nimic). Astfel, PSD şi PNL vor face alianţa de care am vorbit mai înainte (la care se va alătura cel mai probabil şi UDMR-ul, care mereu a ales să se alieze cu cine deţine puterea executivă) şi va pune pe liber guvernul de tenocraţi. Modalităţi există, chiar şi prin repetarea figurii cu moţiunea de cenzură.

Guvernul a căzut! Cine vor fi tehnocraţii? Consider că, mai mult ca sigur, funcţia de prim ministru îi va reveni lui Klaus Johannis, actualul primar al Sibiului. Personal cred că este o alegere extrem de fericită şi ar fi de dorit ca Johannis să rămână prim-ministru şi după alegeri. Johannis este propus de PNL, PSD şi UDMR. PDL-ul, printr-o declaraţie care mi se pare sinonimă cu o înjurătură adresată tuturor românilor, a ales să-l susţină tot pe Emil Boc, care ar urma să constituie alt cabinet. Mi se pare culmea neobrăzării să repropui un prim ministru a cărui cabinet tocmai a căzut prin moţiune de cenzură! DE o asemenea nesimţire cred că nici măcar PSD-ul nu ar fi în stare.

Concluzii

1. Prin aprobarea aceste moţiuni de cenzură, candidatura lui Traian Băsescu este compromisă (lucru care mă bucură.)

2. După alegeri se va constitui o alianţă PSD/PNL/UDMR care va avea majoritate în parlament.

3. Orice formă de guvern se va alege acum, va fi un guvern provizoriu, oricât de competenţin ar fi oamenii care-l vor compune. Cel mai probabil va fi aprobat un Guvern condus de domnul Klaus Johannis.

4. Din 1, 2 si 3 reiese că iniţiatorii moţiunii de cenzură care a fost aprobată astăzi nu au fost mânaţi de sentimentul acut al unei datorii civice faţă de români, ci din motive pur electorale şi din aceste motive consider că momentul ales pentru un astfel de demers este total greşit şi provoacă numai rău României pe plan extern şi românilor pe plan intern. Tranşele împrumutului de la FMI vor fi compromise şi ratingul de ţară al României va scădea. Mai mult, această criză politică va arunca România şi mai jos din punct e vedere economic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: