Presedintele jucator


În articolul precedent promiteam sa revin cu o retrospectiva oarecum obiectivă asupra mandatului preşedintelui Traian Băsescu. Evident, obiectivitatea este un tel aproape imposibil de atins, dar cred ca orice persoana cu un real spirit critic (in sensul unui spirit capabil sa discearna neghina de grâu, nu să facă o critică negativă şi neconstructivă) ar trebui sa tindă spre acest ideal. Tirania non-culorilor nu poate fi opţiune fundamentală a unui creier luminat şi a unei minţi şcolite. Niciunde nu există doar alb şi negru, ci şi alte nuanţe, iar toamna este anotimpul perfect pentru a ne demonstra acest lucru. După aproape 5 ani de mandat cred că activitatea preşedintelui Traian Băsescu merită mai mult decât o dezbatere polarizată în jurul a două tabere care nu pot vedea realitatea în mod nuanţat. A fi pro-Băsescu sau anti-Băsescu şi a construi un discurs exclusiv pe acest sentiment de apartenenţă nu este constructiv pentru nimeni.

Prin urmare, voi incerca să enumăr, în primul rând, aspectele pozitive pe care le-am putut repera în exercitarea băsesciană a mandatului prezidenţial, pentru a continua cu criticile (sper constructive) care pot fi aduse activităţii lui Traian Băsescu, urmând ca, în cele din urmă, să ajung la o concluzie personală, evident subiectivă, dar care este rodul unui proces de discernământ.

O ultimă precizare: conform Constituţiei României, prerogativele preşedintelui sunt destul de reduse, România fiind o ţară cu un sistem semi-prezidenţial. Preşedintele României nu deţine o putere executivă ci, mai de grabă, una de mediator între cele trei puteri statale: guvernul, parlamentul şi justiţia. Prin urmare, aspectele pozitive pe care le voi enumera pot fi contestate într-o oarecare măsură invocându-se faptul că ele nu depind în mod direct de exercitarea mandatului prezidenţial. Totuşi ele s-au petrecut în timpul mandatului lui Traian Băsescu, iar preşedintele a fost implicat, mai mult sau mai puţin, în realizarea lor.

Aspectele pozitive ale mandatului lui Traian Băsescu

  1. Chiar la începutul mandatului lui Traian Băsescu s-a trecut de la impozitarea în trepte la taxa unică. Este adevărat că sursa acestei schimbări în sistemul fiscal îl preced pe Traian Băsescu, dar trebuie să recunoaştem că Traian Băsescu a fost un fervent promotor al acesteia. Neavând studiile de economie necesare, nu mă pot pronunţa dacă această măsură a fost una fericită sau mai puţin fericită, dar tind să cred că ea a dus la o simplificare şi o relaxare a sistemului de colectare a taxelor. În privinţa efectelor acestei reforme îl las pe fostul meu coleg Dan Caramidariu să se exprime, căci are studiile necesare pentru un punct de vedere competent în acest sens.
  2. Sub mandatul lui Traian Băsescu au avut loc şi alte reforme care precum votul uninominal (sau, mă rog, un del de vot uninominal), descentralizarea, adoptarea noi coduri juridice etc. Este drept, aceste reforme pot fi supuse unor critici extrem e pertinente având în vedere modul prin care au luat naştere, dar acest lucru îl voi dezbate atunci cân voi trata aspectele negative ale preşedintelui Traian Băsescu.
  3. Organizarea summit-ului NATO de la Bucureşti în 2008 a fost un moment extrem de benefic pentru imaginea României. În cadrul acestui summit s-au luat hotărâri destul de importante pentru acţiunile viitoare ale NATO precum invitarea Croaţiei şi Albaniei să înceapă negocierile de aderare la Alianta Nord-Atlantică, angajamentul de a continua acţiunile comune în Balcani şi în Afghanistan ş.a.m.d. Toate documentele acestui summit pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului. Chiar dacă organizarea acestui summit nu este exclusiv meritul preşeintelui Traian Băsescu, trebuie să recunoaştem că instituţia Preşidenţiei a fost extrem de implicată în vederea realizării acestui eveniment.
  4. În altă ordine de idei, preşedintele Traian Băsescu a fost extrem de implicat în derularea negocierilor pentru eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak în 2005. Eliberarea lor a fost o victorie a Preşedintelui, iar opoziţia nu prea avut ce să-i reproşeze lui Traian Băsescu, la momentul respectiv Geoană mulţumindu-se doar să salute eliberarea jurnaliştilor, menţionând că acesta a fost un succes la care ar fi contribuit, pe lângă autorităţi, societatea civilă, mass-media şi comunitatea musulmană din România.

Aspectele negative ale mandatului lui Traian Băsescu

  1. Reformele promovate de preşedintele Traian Băsescu sunt, în substrat, bune, dar aplicate într-un mod cât se poate de ineficient. Formulările şi prevederile reformelor întreprinse dau dovadă de o iimensă lipsă de profesionalism din partea celor care le-au redactat. Motivaţiile reformelor pot fi găsite, mai de grabă, în jocurile politice de prost gust decât în dorinţa reală de a face un bine cetăţeanului de rând. Adoptarea noilor coduri juridice s-a făcut prin asumarea răspunderii de către puterea executivă, la fel cum se va întâmpla în această lună şi cu grila unică de salarizare în sistemul bugetar (din nou o reformă care, în sine, cred că este necesară) şi reforma învăţământului (aici o altă ciudăţenie: guvernul Boc îşi va asuma răspundere pe codul Miclea şi nu pe codul propus de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu). Chiar dacă asumarea răspunderii este prevăzută prin Constituţia României, abuzul de acest mecanism nu este normal într-o democraţie.
  2. Imixtiunea preşedintelui Băsescu în sfera de activitatea a celorlalte puteri ale statului este un lucru extrem de grav pentru o ţară democratică. Nimeni nu mai are niciun fel de îndoială asupra faptului că domnul Emil Boc nu este altceva decât o marionetă în mâna preşedintelui. Culmea, într-un moment de sinceritate inconştientă, premierul chiar a mărturisit acest lucru declarând că: „M-am săturat să fiu un premier de formă”. Dintre toate aspectele negative ale mandatului lui Traian Băsescu, mărturisesc că acesta mă preocupă cel mai mult, întrucât subminează principiile democraţiei. Traian Băsescu denotă a fi un tip avid de putere şi care se foloseşte de orice subterfugiu pentru a-şi consolida sau chiar mări pârghiile de putere. În acest sens, el se aseamănă mult cu premierul italian, Silvio Berlusconi, care dă dovadă de o atitudine asemănătoare. Niciunul dintre cei doi nu ezită a se folosi de puterea pe care o deţin pentru a-şi intimida sau reduce la tăcere contestatarii.
  3. În altă ordine de idei, mă precupă faptul că sub mandatul lui Traian Băsescu, România a devenit mai mult o ţară condusă în mo oligarhic şi nu democratic. În mod clar, există în fruntea ţării co „gaşcă” de „băieţi deştepţi”, în frunte cu preşedintele Băsescu, iar în jurul aceste găşti se învârte realmente totul. Miniştrii precum Elena Udrea, Adriean Videanu, Radu Berceanu pot dispune în mod clientelar de banul public, desigur, spre propriul beneficiu (material sau de imagine). Elena Udrea se comportă, mai de grabă ca Angelina Jolie, decât ca un veritabil ministru într-un stat democratic. Dispune de fondurile ministerului în interesuri proprii. Doamna Udrea a devenit regina preşedintelui Băsescu, iar acesta nu este dispus să renunţe la ea, chiar dacă ea sfidează ostentativ Parlamentul şi Constituţia României. Orice dovezi s-ar aduce, cât timp Traian Băsescu este preşedinte, Elena Udrea nu va avea de dat socoteală. Astfel totul se învârte şi se concentrează în mâinile unui grup restrâns de persoane care deţin, practic, toată puterea, deci ne îndreptăm spre o oligarhie extrem de bine cosmetizată.
  4. Nempotismul şi puterea financiară a familiei Băsescu sunt, de asemenea două aspecte îngrijorătoare. Chiar dacă a dat ovadă de o pregătire intelectuală mai mult decât medicoră, Elena Băsescu a ajuns parlamentar european. Recent fratele lui Băsescu, domnul Mircea Băsescu a fost implicat într-o asociere în vederea unei afaceri cu armament. La scurt timp, Mircea Băsescu a renunţat la acţiunile sale din acea firmă, dar deţine monopolul manipulărilor de containere din portul Constanţa, în timp ce fata dânsului deţine mai multe depozite în acelaşi port. Astfel, există un fel de cartel al familiei Băsescu, lucru ce nu poate fi ignorat.
  5. Preşedintele Traian Băsescu este extrem de bine cunoscut pentru gafele sale diplomatice, concurându-l cu succes pe Sarkozy. Acest lucru este inadmisibil pentru un preşedinte al unui stat membru al Uniunii Europene. (Intrarea României in UE s-a petrecut, de asemenea sub mandatul lui Băsescu, dar nu am enumerat acest fapt la aspectele pozitive, întrucât procesul de aderare a fost demarat cu mult înainte de alegerile prezidenţiale din 2004).
  6. Carenţele de limbaj ale preşedintelui sunt, de asemenea, un aspect negativ. O fire extrem de histrionică, preşedintele Băsescu nu suportă să fie contestat, iar atunci când cineva îndrăzneşte să-l conteste, el nu ezită să arunce expresii precum „ţigancă împuţită” ş.a.m.d.

Concluzii

Dintre toate aspectele negative enumerate, cel mai mult mă îngrijorează cele care, întro formă sau alta, subminează principiile unei democraţii sănătoase şi pot conduce oricând la alunecări periculoase pe pante nedorite de români. Apoi incompetenţa ţi lipsa de profesionalism a oamenilor care colaborează cu Traian Băsescu mă sperie. Oamenii sunt numiţi în funcţii pe criterii extrem de aleatorii. E drept, acelaşi lucru se petrece cu orice regim, dar parcă miniştrii cabinetului Boc sunt cei mai incompetenţi pe care România i-a avut vreodată. Tinând cont de aspectele pozitive ale manatului lui Traian Băsescu, dar fiind îngrijorat de multe dintre cele negative, consider că Traian Băsescu şi-a făcut din România un fel de jucărie privată de care dispune după bunul plac. Prin urmare, consider că un nou mandat prezidenţia câştigat de către Traian Băsescu ar fi un pas înapoi pentru România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: