Alegeri in Republica Moldova


Astăzi, 29 iulie 2009, în Republica Moldova au loc alegeri legislative anticipate după ce Parlamentul ales pe data de 5 aprilie nu a reuşit să aleagă Preşedintele ţării. Partidele politice au cheltuit peste 16 milioane de euro in campania electorala (probabil Maybach-ul fiului lui Voronin a fost pus pe lista cheltuielilor electorale). Nu demult Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a declarat că ţine pumnii opoziţiei de la Chişinău. În ultimile zile, regimul de la Chişinău a creat o stare de tensiune insuportabilă prin utilizarea armatei şi a poliţiei în scopuri nu tocmai democratice. În acelaşi timp, autorităţile comuniste de la Chişinău se tem de posibilitatea unui fiasco total, în urma căruia ar urma să fie trase la răspundere pentru toate neregulile comise în ultimii ani, astfel încât spionii şi trupele de intervenţie ruse, au pus pe picioare un plan de evacuare a lui Vladimir Voronin din Republica Moldova prin teritoriile republicii separatiste nerecunoscute de la Tiraspol. Cam acesta ar fi contextul în care au loc alegerile legislative în Republica Moldova.

Până în momentul de faţă putem aminti următoarele evenimente importante:

1. Până la ora 11:00 au votat 10,8% dintre alegători.

2. Preşedintele PLDM, domnul Vlad Filat, a descoperit o frauda electorala „chiar la el acasa”. Pe listele electorale ale circumscripţiei la care este arondat au apărut două persoane total necunoscute care, culmea, au domiciliul chiar acasa la domnul Filat.

3. Patru ambulanţe au transportat bolnavi psihic la secţia de vot nr. 14 din localitatea Cocieri, fiind acolo „instruiţi” cum să voteze. La aceeaşi secţie de vot trebuie să-şi exercite dreptul şi bătrânii unui azil din localitate care, la rândul lor, au fost şi ei „instruiţi” să voteze „numărul 1”, aflăm din Jurnalul de Chişinău

Rămâneţi pe blog pentru a fi la curent cu alegerile din R. Moldova!

Update 1: La ora 13:00, prezenţa la vot în Chişinău se ridică la pragul de 27,5%.

Update 2: O altü strategie a comuniştilor este aceea de a-i împiedica pe tineri să-şi exercite dreptul de vot. Există diferite metode prin care acest lucru se poate realiza, începând chiar de la stabilirea dateii alegerilor. Dar chiar în ziua scrutinului astfel de preocupări bolşevice nu sunt străine de autorităţile de la Chişinău. Astfel, filiala PL din UNgheni a închiriat un autobuz care să transporte în capitală mai mulţi tineri din Ungheni. În mod ciudat, autobuzul cu pricina a fost grav avariat peste noapte, în timp ce se afla în garaj. “Autobuzul a fost închiriat de filiala PL din Ungheni pentru a transporta tinerii la Chişinău, însă în dimineaţa zilei de astăzi, m-am trezit cu anvelopele tăiate şi numerele de înmatriculare distruse”, a declarat pentru Jurnalul de Chişinău, şoferul autobuzului, Iurie Zaharia.

Update 3: Manevrele de măsluire a alegerilor legislative din Republica Moldova au dat roade cu varf si indesat. Conform sondajelor de opinie exit-poll, cetăţenii moldoveni se pare ca au votata în felul următor: PCRM a acumulat 41,7%, PLDM-17,4%, PL-16% și AMN-8%. Conform acestor procentaje, PCRM va avea 45 de mandate în noul parlament, cu 15 mai puţin decat în urma alegerilor din 5 aprilie. Partidele de opoziţie vor beneficia de 56 de mandate, dacă includem în această categorie şi partidul domnului Marian Lupu, om de baza al regimului comunist, dar care i-a întors spatele lui Voronin cu puţin timp în urmă, înfiinţând un parti politic propriu. În aceasta forma, compoziţia parlamentului este încă destul de problematică. Făcând front comun, partidele de opoziţie ar avea mai multe mandate decât PCRM şi ar putea stabili candidatii la Presidenţie. Pentru a fi ales Presedine al Republicii Moldova, un candidat trebuie sa fie votat de catre 61 de parlamentari. Opoziţia nu are 61 de mandate astfel încât alegerea preşedintelui ar putea fi, din nou, problematică, dacă nu cumva 5 parlamentari comunişti vor întoarce spatele lui Voronin şi vor vota în favoarea candidatului din opoziţie. În acest moment, nu este nimic pierdut. Rămâne să vedem dacă rezultatele numărării oficiale vor confirma rezultatele exit-poll-ului.

Update 4: Vladimir Voronin nu recunoaşte rezultatele sondajului exit-poll, dar afirmă că se va conforma rezultatului pe care îl va anunţa Comisia Electorala Centrarla în zilele următoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: