Despre „datul cu parerea”


Nimic nu cred ca este mai fascinant decat „datul cu parerea”. Incepand de la batranii care se aduna in fiecare luni in Piata Operei pentru a discuta, uneori foarte aprins, despre fotbal si pana la nenumarati deontologi care indeasa micile ecrane zi de zi, romanul isi „da cu pararea”. Nu este un lucru atat de usor precum ar parea la prima vedere. Datul cu parerea presupune abilitatea de a crede ca le stii realmente pe toate. Trebuie antrenament pentru aceasta si trebuie inceput inca de la varsta frageda!

„Datul cu parerea” are anumite formule canonice pe care daca nu le stii, nu esti un adevarat practicant al acestui sport. Pentru inceput, trebuie sa explici interlocutorilor urmatorul lucru: „Eu nu am citit nicio informatie despre cutare lucru, DAR STIU EU SIGUR CA E CUM SPUN EU”. Cine nu e in stare sa-si insuseasca cu adevarat fraza aceasta, sa creada cu tarie in ea si sa o foloseasca tot la a doua fraza, mai bine ar incepe sa-si caute alt sport.  Un veritabil expert al „datului cu parerea” va folosi foarte des termenul „CREDE-MA”  sau „STIU EU”, pentru a se asigura ca ascultatorii nu ii pun la indoiala profesionalismul. Daca ati ajuns si voi pana la acest nivel, este vremea sa treceti la next level, folosind o expresie care este tata’ „datatorilor cu parerea”: ITI SPUN SINCER! Folosind aceasta fraza,  nimeni nu mai contesta competenta individului ce o foloseste, caci acesta se arata a fi un „datator cu parerea” desavarsit, caci stie sa foloseasca psihologia subliminala, iar cuvintele sale lovesc direct in inima ascultatorilor. Plecand de la axioma ca toti cei care „spune” ceva nu o fac sincer, expertul in datul cu parerea arata ascultatorilor ca el este singurul care spune sincer ceea ce spune. Cine nu va da crezare unuia care „spune sincer’? Cine va mai avea curaj sa creada ceea ce spun cei care nu sunt „datatori cu parerea” desavarsiti la atelierele retoricii? Romanul are nevoie de datatori cu parerea, fara ei poporul roman ar pier ca natie. Astfel se explica faptul ca intreaga viata publica a Romaniei este intesata de „datatori cu parerea”.

Si totusi exista o natie care ne intrece la capitolul asta. De mic mi-am dorit sa traiesc intr-o tara in care datul cu parerea sa fie pus la rang de cinste, caci in Romania lucreaza mascat. Nimeni din cei care vorbesc la tv nu se considera „datatori cu parerea”, ci specialisti. Eu vroiam intr-o tara unde oamenii sunt mandrii de a fi „datator cu parerea” si sunt recunoscuti la nivel social, primind salarii grase. Vreti sa stiti care este aceasta tara minunata, raiul pe pamant al „datatorilor cu parerea”?     ITALIA

Nu exista o transmisiune tv, indiferent de domeniu, in care sa nu fie prezenti cel putin 2 sau trei „opinionista” adica „datatori cu parerea”. Dar sunt „opinionisti” desavarsiti, cunosc toate tainele „datului cu parerea” si nimeni nu le poate sta dinainte fara sa se simta rusinati si eclipsati de competenta datatorilor cu parerea. Sunt ca niste zei, nimeni nu ii poate contrazice. NU ai cum, caci la ei logica, dialectica, argumentele si contraargumentele sunt doar niste iluzii. Cum poti sa contrazici un om in care ideea de argument exceleaza prin absenta? NU poti, nu ai cum!

Unde este oare o scoala din care sa pot iesi „datator cu parerea”? Chiar as fi interesat ce studii trebuie sa urmez pentru a deveni un adevarat „opinionista” care are mereu dreptate?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: