Comuniştii se joacă singuri. Voronin riscă închisoarea


Politica internă a Republicii Moldova nu este deloc atât de limpede pe cât şi-au dorit comuniştii. Puterea ramane insa o realitate pe care PCRM (Partidul Comunist din Rep. Moldova) nu doreşte să o scape printre degete, chiar dacă o primă tentativă a Parlamentului de a alege noul preşedinte al Moldovei a eşuat. Conform Constituţiei moldovene, sarcina de  a alege preşedintele îi revine Parlamentului. Compoziţia acutalului parlament a fost determinata de alegerile din luna aprilie, în urma cărora a izbucnit o mini-revoluţie reprimată de către autorităţi prin cele mai autentice metode comuniste. Totuşi, comuniştii au greşit calculele atunci când au fraudat alegerile legislative, astfel încât PCRM a obţinut 60 de mandate parlamentare, în timp ce opoziţia moldovenească a obţinut 41.

Prima tentativă de alegere a preşedintelui

Pe 20 mai Parlamentul Republicii Moldova s-a reunit pentru alegerea noului preşedinte al Moldovei. Datorită celor 60 de mandate, PCRM a fost singurul partid care a putut propune candidaţi la funcţia supremă în stat. Pentru a simula un scrutin democratic, comuniştii au propus doi candidaţi: Zinaida Greceanii şi Stanislav Groppa. În debutul şedinţei, partidele de opoziţie – PL, PLDM, AMN – au anunţat că intenţionează să părăsească sala, nedoriind să ia partea la alegerea viitorului preşedinte. Acest moment de protest a fost sabotat de Vladimir Voronin, care , în calitate de deputat, a cerut oprirea microfoanelor. Parlamentarii opoziţiei au ieşit din sală, în cele din urmă şi s-a trecut la scrutin. Rezultatul acestuia arată lumii întregi că „democraţia” pe care o promovează comuniştii moldoveni este doar praf aruncat în ochii celor care nu vor să vadă realitatea. Doamna Zinaida Greceanii a obţinut 60 de votiru, in timp ce Stanislav Groppa 0.

Votul de aur

Victoria „zdrobitoare” a Zinaidei Greceanii nu a ajutat-o prea mult în ceea ce priveşte dorinţa ei de a deveni o nouă doamnă de fier, întrucât Constituţia Rep. MOldova sitpulează faptul ca un candidat trebuie să obţină 61 de voturi din partea parlamentului. Prin urmare, Zinaida Greceanii a oţinut cu un vot mai puţin, chiar dacă a obţinut toate voturile din partea pralamentarilor comunişti. Comuniştii au, astfel, nevoie de „un vot de aur” care nu poate veni decât din partea opoziţiei. PCRM a fost acuzat în repetate rânduri că foloseşte metode nu tocmai ortodoxe pentru a convinge un membru al opoziţiei să voteze în favoarea candidatului comunist. Deputatul comunist Marc Tkaciuk a declarat cu nonşalanţă pentru PRO TV Chişinău că PCRM are mai ulte „voturi de aur”, dar nu vrea să recurgă la o asemenea „strategie” din dorinţa de a arăta forurilor internaţionale că Rep. MOldova este o ţară deplin democratică.

O nouă tentativă pe 28 mai

O a doua tentativă a Parlamentului Republicii Moldova de a alege preşedintele ţării va avea loc pe data de 28 mai, dar şansele de reuşită sunt, din nou, aproape egale cu zero, întrucât este foarte probabil că opoziţa nu va participa nici al doilea tur de scrutin. Pentru a da dovadă de „dinamicitate”, PCRM a decis să schimbe candidatul al doilea, înlocuindu-l pe Stanislav Groppa cu Andrei Neguţă, actualul Ambasador al Rep Moldova în Rusia. În calitate de preşedinte al ţării, Vladimir Voronin i-a mulţumit lui Stansilav Groppa pentru curajul de a candida la Preşedenţia Moldovei, anunţânu-l totodată că pe 28 mai, PCRM va avea un alt candidat de formă. Probabil şi Andrei Neguţă va obţine tot zero voturi, dar, ce să-i faci, nu e deloc democratic să fie alegeri prezidenţiale şi doar un singur candidat.

Dacă nici pe 28 mai nu se va alege preşedintele Rep. Moldova, Parlamentul va fi dizolvat şi vor avea loc alegeri legislative anticipate, în cadrul cărora, PCRM va avea grijă să obţină de data aceasta cele 61 de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. „Comuniştii se comportă calm şi nu exclud că s-au împăcat deja cu ideea alegerilor anticipate, în cadrul cărora vor încerca să smulgă cât mai multe voturi. Ei nu se tem de alegerile anticipate deoarece deţin un media holding puternic şi suficiente resurse financiare şi administrative pentru a le câştiga” afirmă analistul politic moldovean Igor Boţan. În campania electorală pentru alegeri, calul de bătaie a comuniştilor va fi „pericolul expasniunii române” despre care tot vorbeşte Voronin în ultima vrema, în timp ce în defavoarea lor va fi, totuşi, situaţia economică descurajatoare în care se află Moldova.

Lui Voronin îi zâmbesc gratiile

În tot acest timp, Vladimir Voronin se dovedeşte a fi un adevărat one-man-band, în mâna căruia se centraliizează toate pârghiile de putere a Rep. Moldova. Voronin este Preşedintele în exerciţiu al Rep. Moldov, dar, în acelasi timp, este şi deputat în Parlamentul Moldovei şi preşedintele PCRM. Nici chiar Constituţia Moldovei nu concepe ca un singur om să fie în acelaşi timp preşedintele republicii, preşedintele PCRM şi deputat. Legea privind statutul deputatului în Parlament stipulează la art. 3 lit. a  faptul că funcţia de deputat este incompatibilă cu cea de preşedinte al Rep. Moldova. Constatam ca refuzul deputatului Vladimir Voronin de a demisiona din functia de presedinte al Republicii Moldova este o incalcare grava a legislatiei si reprezinta mentinerea fortata a puterii de stat cu incalcarea prevederilor Constitutiei, calificata de Codul Penal, art 339, drept uzurpare a puterii de stat”, afirmă Vlad Filat, liderul PDLM, citat de România Liberă. Pedepeapsa prevăzută pentru uzurparea puterii de stat este cuprinsă între 10-15 ani de închisoare. Astfel, one-man-band-ul Vladimir Voronin ar trebui să schimbe costumul de firmă cu zegheaua închisorii, dar doar nişte idealişti pot crede că Voronin va ajunge cu adevărat acolo unde îi este locul, adică după gratii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: