O măsură eficientă de combatere a crizei: panica


Criza economică despre care toată lumea vorbeşte a debutat în Statele Unite vara trecută şi a stârnit îngrijorare, ba chiar depresie, în multe locuri ale lumii. Din punctul meu de vedere, această criză are 3 cauze principale, cărora li se aduagă, probabil, nenumărate alte cauze mai mici sau circumstanţe mai puţin norocoase.

1. Preţul mult prea ridicat al imobiliarelor. Locuintele au ajuns la un pret exorbitant, atât în SUA, cât şi în Italia sau România. Chiar şi aşa este de menţionat că apartamentele din Bucureşti erau, în medie, de 2, 3 ori mai scumpe decât apartamentele din Budapesta. Acest lucru se petrcea, sa nu uitam, într-o Românie a cărei putere de cumpărare era net inferioară celei unugreşti. Prin urmare, oferta de locuinţe la un pret exorbitant era mult mai mare decat cererea. Prin urmare, in domeniul imobiliar avem de a face cu o criza datorată surplusului, exact a în 1929.

2. Supraproductia de automobile. Constatarea acestei supraproducţii nu cred că depăşea capacităţile intelectuale ale unui om cu studii medii şi totuşi, corporaţile producătoare de automobile au continuat să producă. În Occident majoritatea familiilor aveau deja 2, 3 masini, câte una pentru fiecare membru al familiei. Prin urmare, nevoia de maşini a familiilor occidentale a scăzut considerabil, inclusiv datorită unei natalităţi în scădere vertiginoasă. Prin urmare, avem de a face, din nou, cu o criza a supraproducţiei, la fel ca în 1929.

3. Sistemul financiar-bancar. Lipsa unor reguli de reglementare a fluxului monetar pe care îl coordonau băncile a dat apă la moară avidităţii umane. Astfel directorii de bănci au dispus după bunul plac de investiţile oamenilor mărindu-şi salariile, sporurile şi bonusurile. Ajunge doar să ne amintim că atunci când guvernul american a aprobat o primă infuzie de capital pentru salvarea AIG, directorii acelei banci au mers sa sarbatoreasca in Bahamas, cheltuind o bună parte din acei bani. Bancherii au devenit un fel de zei ai lumii moderne, numai că, o dată pornită criza în domeniul imobiliar şi automobilistic, fluxul monetar s-a diminuat considerabil si bancherii nu au mai avut cu ce sa acopere gaurile pe care le facuseră. Din aceste motive consider că această criză, spre deosebire de cea din 1929, este si o criza a valorilor umane!

COmbaterea crizei

Vara trecută se estima că se va trece destul de rapid peste criza care tocmai înflorea în acele vremuri. Totul a pornit de la imobiliare dar s-a crezut ca preţul acestora va scădea în mod natural, ca urmare a unei drastice schimbări a raportului cerere-ofertă. Prin scăderea preţurilor se considera că oamenii vor cumpăra din nou locuinţe si totul se va rezolva.

A urmat apoi intrarea în criză a sectorului automobilistic şi lucrurile au început să dea de gândit. Rezolvarea imediată cred că a fost destul de pripită, căci s-a hotărât, din nou, aprobarea unei infuzii de capital pentru salvarea de la faliment a producătorilor de automobile. Numai că acele răsurse au dispărut rapid prin plătirea a mii de muncitori care produceau masini în continuare. Un mic detaliu: se produceau maşini dar nu se mai vindeau. Era deja extrem de clar că infuzia de capital nu poate fi o soluţie.
Ca şi cum situaţia nu era încă destul de îngrijorătoare, a urmat intrarea în criză a sistemului bancar. Deşi s-a demonstrat în sectorul automobilelor că infuzia de capital nu este o solutie optimă, guvernul SUA (incă sub administraţia Bush) a aprobat acoperirea găurilor provocate de aviditatea bancherilor cu bani de la stat. Numai că, şi de data aceasta, s-a mers în vacante de lux, s-au mai plătiti câţiva salariaţi şi găurile tot găuri au rămas.

Barack Obama şi speranţa unei soluţii salvatoare
Alegerea lui Barack Obama în funcţia de Preşedeinte al Statelor Unite a fost privită de întreaga lume drept un moment decisiv pentru stoparea crizei. Toată lumea a văzut în Barack Obama un fel de al doilea Isus Hristos care ar fi avut menirea, de data aceasta, să ne scape de criza financiară. Evreii vroiau ca Isus să-i scape de jugul roman, iar noi toţi am vrut ca Obama să ne scape de criza financiară. Aruncarea acestei responsabilităţi pe umerii unui singur om este o greşeală umană imensă, chiar dacă el este Presedintele Americii.

Barack Obama a propus un pachet de măsuri menite să combată criza financiară pe care îl putem considera extrem de plauzibil. În locul infuziei de capital în fabricile de automobile şi in băncile falimentare, Obama a propus investirea banilor publici în proiecte de infrastructură (ce ar urma să creeze locuri de muncă, iar acest lucru ar duce la o crestere a puterii de cumparare) şi în promovarea energiei alternative. Aceasta din urmă, fiind o tehnologie încă destul de nouă şi neimplementată încă la nivelul unor macrostructuri, ar fi putut crea multe locuri de muncă pentru a creşte puterea de cumpărare. Aceste soluţii sunt încă valabile, dar sunt nişte soluţii pe termen lung ce necesită răbdare din partea populaţiei. (Trecem cu vederea deocamdata alte măsuri mai mici de combatere a crizei cum ar fi eliminarea unor impozite etc, România fiind singura ţară care în loc să elimine impozite introuce altele noi). Dar populaţia nu mai avea răbdare; a început să intre în psihoză.

Gripa porcină – o măsură de combatere a crizei

În aceste condiţii şi-a făcut apariţia gripa porcină! Nu sunt un adept al teoriilor conspirative, prin urmare nu vreau să cred că virusul H1N1 a fost creat special pentru a da naştere unei pandemii. Acest virus a apărut, să zicem, într-un mod natural şi a ucis câţiva oameni, apoi s-a transmis în SUA. Din Mexic, s-a extins apoi în toată lumea. Interesant este faptul că Organizaţia MOndială a Sănătăţii (OMS) nu exclude posibilitatea ca focarul acestui virus să fi fost în Statele Unite, mai exact în California, unde pare-se că un copil de 10 ani s-a infectat cu acest virus prin 30 martie, înaintea apariţiei focarului din Mexic.

De vreo săptămână, OMS a ridicat tot la a doua zi riscul de izbucnire a unei pandemii. În cele din urmă, acest risc a ajuns la cota 6, cea mai mare posibilă. Alte surse ne-au informat binevoitor că 50% din populaţia pământului s-ar putea infesta. Astfel s-a creat o atmosferă de isterie generală…..şi criza economică a fost uitată (ba mai mult ni se dă de îneţeles că e pe care să se rezolve datorită acordului dintre FIAT şi Chrysler). Acum oamenii au intrat în panică din cauza gripei porcine. La mulţi le este frică să iasă din casă. Angajaţii aeroportului Orly din Paris au refuzat ieri manipularea bagajelor care veneau din Mexic, provocând întârzieri însemnate pentru cell puţin 1000 de persoane.

Dar să vedem cum stau lucrurile!

02gf2Iată, Evenimentul Zilei ne pune la dispoziţie grafica pe care o aveţi în stânga. Conform acestui grafic, în Europa ar exista 49 cazuri de infestări cu virusul H1N1, în timp ce în restul lumii există alte 736 de asemenea cazuri. În total sunt 785 de cazuri. În urma gripei porcine au decedat 20 de oameni, 19 în Mexic şi unul în SUA. Raportat la populaţia planetei, cazurile de gripă porcină sunt, prin urmare, mai mai puţin de 1% din populaţia planetei.

Este drept că acest virus trebuie luat în seamă şi trebuie multă atenţie din partea instituţilor medicale din toată lumea. Singurul lucru care nu este util pentru nimeni este stârnirea unei isterii generale. Or, modul prin care mijloacele mass-media înţeleg să mediatizeze această epidemie nu face altceva decât să stârnească panică.

Putem adăuga, desigur, că gripa porcină nu este mortală, în măsura în care este tratată la timp şi cu seriozitate. Medicamentaţia existentă poate face acest lucru chiar şi în lipsa unui vaccin împotriva virusului H1N1. Trebuie menţionat că vaccinele au un rol preventiv. Astfel vaccinul nu ajută cu nimic atunci când există deja o infestare, ci ajută tocmai pentru a nu avea loc această infestare. Pentru vindecarea gripei porcine există medicamente antivirale în toate spitalele (cel puţin în ţările civilizate, în România mă îndoiesc). Astfel, nu trebuie să se creeze falsa impresie că infestarea cu virusul H1N1 este sinonim cu decesul.

Prin urmare, nu există motive logice pentru alimentarea unei isterii generale cu privire la gripa porcină. Această isterie nu face altceva decât să dea un moment de pauză celor care sunt chemaţi să pună un capăt crizei financiare şi, mai ales bancherilor, care se bucură de faptul că privirile nu mai sunt aţintite asupra lor. Vor folosi acest moment de respiro pentru a se relaxa puţin în insulele Bahamas.

Reclame

Un răspuns

  1. […] Pentru alte informaţii interesante şi alte detalii aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: