De la gripa aviară la gripa porcină


Nu a trecut foarte mult timp de când ne-am revenit din psihoza gripei aviare că lumea se îndreaptă, încet dar sigur, spre psihoza gripei porcine, care se răspândeşte tot mai mult zilele acestea în Mexic şi Statele Unite. Mexicul este ţara din care gripa porcină a început să se răspândească acum câteva zile. Dată fiind densitatea populaţiei în mediile urbane mexicane, această ţară a înregistrat deja 81 de decese cauzate de gripa porcină. Din Mexic, aceasta infecţie virală s-a transmis în Statele Unite, reperându-se infecţii cu gripă procină în Texas, Kansas dar şi New York. Dar răspândirea acestui virus nu s-a limitat doar la Mexic şi Statele Unite, astfel încât se pare că există opt asemenea cazuri în Noua Zeelandă.

Virusul care cauzează gripa porcină este unul de tip nou şi, în mare măsură, necunoscut. Laboratoarele specializate lucrează deja intens pentru a stabili caracteristicile genetice ale virusului, în vederea creării unui vaccin. Rapiditatea cu care acest virus se răspândeşte ne arată că ne-am putea afla în faţa unei epidemii, după cum ne informează Organizaţia Mondiala a Sanatatii (OMS). Cercetările se desfăşoară deocamdată pe anumite rădăcini ale virusului (H5N1) care a provocat epidemia de gripă porcină din Hong Kong (1997). OMS ne informează că, în cel mai scurt timp vor apărea primele vaccine împotriva noului virus apărut în Mexic (H1N1).

Virusul H1N1 se transmite pe calea aerului de la om la om, prin urmare nu poate fi contactat prin intermediul produselor din carne de porc, ci doar prin contactul cu alţi oameni infectaţi deja. Drept urmare, autorităţile mexicane le recomandă locuitorilor să evite locurile publice aglomerate. În acest sens, chiar şi bisericile din Mexic au hotărât să suspende slujbele de duminică.

Simptomele pe care virusul H1N1 le provoacă sunt asemătoare cu simptomele unei gripe normale: febră înaltă, lipsă de apetit şi tusă. Unele dintre persoanele infectate cu acest virus au prezentat vărsături sau probleme digestive. În cele mai multe cazuri, virusul este rezistent la medicamentele împotriva gripei, dar sub îndrumarea medicului, virusul poate fi combătut.

Update 1: Gripa porcina a ajuns si in Europa in cele din urma. Primul astfel de caz a fost diagnosticat in Spania.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: