Preşedintele Voronin – de la imaginea europeană la năravurile comuniste


Trăim într-o lume a imaginii, fără a exista, însă, o veritabilă cultură a imaginii. Suntem asaltaţi zilnic de sute de imagini dar nu avem capacitatea de privin în spatele imaginilor. Acesta este motivul pentru care toţi oameni sunt extrem de influenţabili şu uşor manipulabili. Preşedintele Republicii MOldova, Vladimir Voronin, se pare că a pătruns această slăbiciune ascunsă a oamenilor şi încearcă din răsputeri să-şi creeze o imagine europeană. Probabil din aceste considerente, Voronin a declarat miercurea trecută că îi va amnistia pe toţi cei aproximativ 200 de tineri reţinuţi cu prilejul ciocnirilor ce au avut loc în 6 şi 7 aprilie. Prin aceste declaraţii, preşedintele Voronin nu a făcut altceva decât să arunce praf în ochi forurilor europene, pozând într-un lider înţelegător şi cu bune intenţii.

Păcat că această imagine este una de suprafaţă şi nu corespunde câtuşi de puţin realităţilor moldoveneşti. Jurnalul de Chişinău a publicat un articol conform căruia ministrul moldovean de interne, Gheroghe Papuc, le-a promis torţionarilor prime speciale însumând până la trei salarii lunare sau chiar apartamente. Guvernul de la Chişinău premiază astfel bestialitatea şi tortura, atitudini ce contravin grav imaginii europene pe care preşedintele Voronin se străduie să ne-o arunce în ochi.

În afară de această premiere a inumanităţii oamenilor din sistem, aministia anunţată de Voronin nu poate fi pusă în aplicare, întrucât nu există nici o lege în acest sens. Conform Constituţiei moldoveneşti, forul competent pentru elaborarea unei astfe de legi este Parlamentul (ca in orice ţară democratică), însă în Republica Modova nu s-a constituit încă Parlamentul, prin urmarea legea nu poate fi ieşi la suprafaţă în viitorul apropiat.

În tot acest răstimp, numeroşi arestaţi sunt transferaţi din arestul diferitelor comisariate e Poliţie în Pentineciarul nr. 13, devenit un veritabil Guantanamo moldovenesc unde deţinuţii sunt bătuţi cu bestialitate şi torturaţi până la moarte. Unii dintre protestatari au ajuns înapoi la familiile lor în sicrie sigilate pe care nu aveau voie să le mai deschidă.

Singura realitate din MOldova sunt năravurile comuniste cu care suntem destul de obişnuiţi, chiar şi la 20 de ani de la căderea comunismului în România. În acest context disperat, opoziţia moldavă se agaţă cu disperare de orice fir care le-ar putea reda libertatea. Astfel, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, cere Uniunii Europene să trimită în Republica MOldova o misiune internaţională care să verifice cu obiectivitate desfăşurarea scrutinului din 5 aprilie şi listele electorale. Lucrul acesta ar putea dura ceva vreme până este discutat în Parlamentul European. Din păcate, tărăgăneala din Parlamentul European înseamnă moartea a cine ştie câtor deţinuţi şi eradicarea oricărui firicel de opoziţie faţă de gheara comunistă care este înfiptă adânc în coastele Europei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: