Serata literara in familie 2


În data de 8 ianuarie 2009, a avut loc cea de a doua serată literară în familie, pe care o programasem încă de la finele primei serate. Atunci am ales şi o temă: NEBUNIA. O temă interesantă ce dă spaţiu unui spectru larg de abordări artistice, iar acest lucru s-a concretizat într-o serata de o incarcatura conceptuala deosebita, dar si prin abodradi stilistice diferite a acestei teme.

Fratele cel mai mic, Teodor Pătraşcu a pregătit pentru această o creaţie proprie, o povestire ce adună laolaltă mai multe întâmplări haioase a căror protagonişti am fost, dealungul istoriei, chiar noi, membrii familiei. Din pricina faptului că această povestire a fost destul de lungă, nu o pot posta aici.

După această lectură, timbru seratei s-a schimbat notabil, urmând 3 abordări diferite din punct de vedere stilistic, dar destul de consonante la nivel conceptual. Karina Pătraşcu, sora mea, a scris o scurtă meditaţie asupra nebuniei încercând să arate faptul că linia de demarcaţie între normalitate şi NEBUNIE este extrem de vagă şi flexibilă. Iata textul:

Nebunia

Ce înseamnă nebunie?

Dar oare cum este sa fi nebun?

Nu poţi da o definiţie

Pentru că nebuni suntem cu toţii

Fiecare în altă formă

Poţi fii nebun după viaţă

Nebun după iubire

Nebun după fericire

Nebun după bani

Nebun de nebun

Dar nebunia cu limite este bună?

De ce când eşti fericit

Cu zâmbetu pe buze

Ţi se spune că eşti nebun?

De ce oamenii te caracterizează aşa?

Pentru că ei nu vor

Să recunoască

Că sunt şi ei nebuni

Maria Pătraşcu, mama mea, ne-a prezentat pe scurt romanul Don Quijote de Cervantes. În mare, cred că romanul se încadrează conceptual pe linia deschisă de Karina, provocând reale semne de întrebare referitoare la personajele care suferă de nebunie. Oare suferea Din Quijote, sau ceilalţi?

Apoi, Valentin Pătraşcu ne-a pus o înregistrare cu Ştefan Augustin Doinaş care îşi recita propria poezie, Mistreţul cu colţi de argint. O poezie care m-a impresionat profund când eram cam in clasa a 9-a, dar care continuă să mă fascineze de fiecare dată când o citesc. Cred că această poezie şi Micul Prinţ sunt singurele creaţii literare care mă fascinează de fiecare dată când le citesc. O cheie interesantă de interpretare a poeziei lui Doinaş este schimbarea progresivă a timbrului vocal cu care servitorii i se adresează „prinţului din Levant”. Prima dată o fac „discret”, apoi „isteţ” şi, în cele din urmă „cu dispreţ”. Dispreţul coincide cu punctul în care, pentru servitori, nebunia prinţului este fără echivoc, iar acest punct, coincide, la rândul său, cu apariţia „mistreţului cu colţi de argint din poveste”.

Eu am propus o creaţie proprie care a schimbat, din nou timbrul şi încărcătura conceptuală a seratei. Am preferat să duc această tematică pe tărâmul ludicului, poate din cauza timidităţii de a încerca o delimitare conceptuală a NEBUNIEI. Nebunia o putem defini doar prin prisma normalului, dar normalul se deineşte printr-un consens al majorităţii, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este o garanţie pentru faptul că acest consens al majorităţii este, întradevăr, NORMALITATEA.

Iată poezia.

Cearta nebunilor

Nebunul de negru s-a aprins de mânie

Şi-şi varsă năduful pe nebunul de alb!

În zig-zaguri vage, pe o tablă pustie

Se-ntreabă care e negru şi care alb?

…..

-Ţuguil tău alb e doar o simplă himeră,

Stârnită de colbul unei urme de cal,

O capcană pentru nebunii ce disperă

Că ei ar fi negrii, iar tu singurul alb!

….

Nebunule alb! Ştiut-ai că nu sunt nebun

Să cad pradă unei capcane nătânge?

Turnul acela te va face carne de tun,

Iar moţul tău alb se va-mbăia în sânge!

….

-Negreala ta e din exces de nebunie

Căci nebunia-n doze mici e sănătoasă,

Iar nebunii albi pe o tablă pustie,

Se transformă-n regi cu-o curte măiestuasă!

…..

Sunt rege, deci, cu plete albe de zăpadă,

Iar pionii lua-vor chipuri de regine

Şi-mi vor deveni soţii albe, fără pată,

Aşadar n-am timp pentru nebuni ca tine!

Următoarea serată va avea loc sâmbătă, 17 ianuarie tema acesteia fiind propusă de Teodor: IUBIREA DE PATRIE. Din păcate nu voi mai putea lua parte la această serată, dar voi încerca să o urmăresc prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare, respectiv Messenger şi sper să pot posta ulterioare informaţii referitoare la seratele ce vor urma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: