Păcatul îngustimii mintale


Au trecut zilele în grabă şi nu am reuşit să mai încheg câteva fraze care să aibe o semnificaţie, mai mult sau mai puţin logică, pentru stările prin care am trecut. Gandin retrospectiv asupra ceea ce m-a framanântat cel mai tare în ultima vreme, pot spune că reflectiile mele s-au oprit mai mereu asupra îngustimii conceptuale a unor oameni ce se auto-definesc intelectuali de marca. O îngustime ce alunecă uşor pe versantul habotniciei şi cade într-o auto-izolare inconştientă, dar extrem de nocivă. De ce mulţi ortodocşi sunt de părere că, în afara ortodoxiei nici un alt credincios nu se va mântui? De ce, multi fac din Dumnezeu „o treabă confesională” şi încearcă să aibe exclusivitate asupra Sa. Ei şi Dan Diaconescu au mereu exclusivitate: habotnicii asupra lui Dumnezeu, Dan Diaconescu asupra Elodiei. Cel mai dureros mi se pare faptul ca atingem culmea penibilului vorbind despre Dumnezeu.

Am citit de curand o reflectie a lui Andre Scrima asupra Ierusalmului. Acesta este văzut drept o cetate universală unde se întâlnesc cele 3 mari religii abrahamice. ierusalimul, spune Andre Scrima, este de fapt un oras spiritual pe care îl revenidcă toate aceste trei religii, fără însă a cere exclusivitate asupra sa. Problemele au apărut tocmai atunci cand, in numele unui principiu spiritual, evreii au inceput sa revendice exclusivitatea Ierusalimului terestru. S-a cazut astfel in pacatul de a idolatriza propriul monoteism. Si de aici au inceput orgoliile, disensiunile, razboaiele…. .

Acelasi lucru il face orice intelectual care încearcă să absolutizeze forma unei esenţe şi nu-şi concentrează sondarea conceptuală spre esenţa însăşi. Pe de altă parte, este adevărat, că nu e mereu uşor să distingem cu claritate esenţa de formă. Dar tocmai din acest motiv avem nevoie de mai multă luciditate şi toleranţă. Nu e vorba de relativism, ci de bun simt!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: