Reactii


Din reacţile ce le-am primit la articolul despre „Capcanele istoriei” mi-am dat seama că suntem incă destul de imaturi pentru a ne privi cu obiectivitate propriul trecut. Plecând de la dictonul delfic, cineva remarca faptul c a istoria este acel „nosce te ipsum” al umanităţii. Atata timp cat nu avem curajul sa ne recunoastem propriul trecut, cu punctele sale luminoase, dar şi cu conurile sale de umbră, nu putem avea pretenţia să avem ceva de spus.

Un alt aspect pe care l-am remarcat din aceste reacţii este faptul că cei care au o viziune idilica asupra istoriei si vad in Unirea de la 1700 un eveniment clar, izvorât doar din dorinţa românilor de unire cu Roma, realizat în deplină libertate şi cunoştiintţă de cauză, sunt si cei care sunt promotorii unei latinizari exagerate. Observ deci cum conceptia despre Unirea de la 1700 se leagă strâns de atitudinea latinizantă.

Reiterez faptul că, în unele cazuri, modul nostru de a considera istoria este identic cu cel al ortodocşilor fundamentalişti, la fel de habotnic, amprentat de prejudecăţi şi caracterizat printr-o interpretare strict confesională a izvoarelor. Până nu vom reuşi să scăpăm de această plagă, vom continua să ne zbatem în mediocritate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: